Conny Evensson bestämde sig inför den här säsongen att åter börja med hockeyn. Det var dock ingen självklarhet för honom. Efter bland annat VM- och SM-guld funderade han på att låta sina år som tränare i schweiziska Kloten bli hans sista inom hockeyn. Men så hörde Frölunda av sig och han tänkte om. Något som de flesta Frölundafansen idag uppskattar.

Frölunda har med Conny som tränare spelat en roligare ishockey än på länge. Borta är 1-3-1 formationen, och ersatt med en rolig anfallshockey.

– Vi har gjort näst mest mål hittills, bara nio mindre än överlägsna Färjestad, det säger en hel del, säger Conny.

Men trots detta ligger Frölunda inte bättre än femma för tillfället, dock med chans att komma fyra. Fjärdeplatsen är hett eftertraktad, eftersom att det innebär en extra hemmamatch i kvartsfinalspelet.
4A6E.jpg
– Man måste tänka realistiskt, om vi hamnar femma eller sämre så måste vi vinna en match på bortaplan, och det är aldrig lätt, speciellt inte i slutspelet. Under uppehållet för OS-hockeyn körde Frölunda ett träningsläger i en vecka på hemmaplan, innan spelarna fick en veckas välbehövlig semester för att sedan komma igång inför slutspelet.

Vunnit mycket

Conny har hunnit med mycket under sin karriär som tränare. Han har varit med och vunnit både SM- och VM-guld, och dessutom har han två gånger blivit schweizisk mästare. Dessutom var det ju han som förde upp Frölunda i Elitserien under sina förra sejour i klubben. Men just själva ögonblicken då det sker är kanske inte det han i efterhand tycker är roligast.

– Visst vill man alltid vinna, det är ju det det går ut på. Men att se hur ett lag utvecklas och har skoj är minst lika roligt. Och då brukar också framgångarna komma.

Ett tillfälle då framgångarna inte kom trots ett bra lag var vid OS i Albertville, 1992. Trots bra lag och stämning åkte Sverige ändå ut i kvartsfinalen mot Tjeckien.
– Då var det inte roligt, säger Conny.

Om tiden i landslaget säger han så här:
15C.jpg
– Att få vara coach för ett svenskt landslag var självklart en stor ära. Men jag saknade bland annat att ha den vardagliga kontakten med spelarna som man har i en klubb. Det var jättekul, men två år fick räcka för mig.

Frölunda har potential att vinna SM-guld med Conny. Kanske inte i år, men han förfogar över en trupp med många unga som kan blomma ut ännu mer under nästa år. Att avsluta en fantastisk tränarkarriär med Frölundas andra SM-guld genom tiderna hade inte varit helt fel!

textkommunikation, medieprogrammet på Munkebäcksgymnasiet

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.