I Göteborg flödar intresset kring extremsporten. Ett gäng glada entusiaster drog igång det som skulle bli Nya Galaxen på Karl Johansgatan i Majorna, en inomhushall för BMX, inlines och skateåkning. Det krävdes mycket kraft och energi för att bygga upp allt från grunden utan pengar i kassan.

Föreningen Nya Galaxen Skaters bildades vintern 1996/97. Det var av barn och föräldrar som tillsammans med äldre skatare drog igång projektet som skulle bli ett av få inomhusställen i Göteborg.

Medlemmar kan påverka stort och smått

Syftet med föreningen var att de skulle finna och driva en inomhushall till ungdomar där de slapp regn, kyla och snö. Att ungdomar dessutom kunde åka under trygga förhållanden.

55AA.jpgMed absolut inga pengar i kassan, men med ett mycket stort intresse byggdes så sakta det som idag är Nya Galaxen på Karl Johansgatan 29. Ett ideellt arbete som ger många ungdomar glädje att kunna utöva sporten även under vintern.

Christina Rydberg Carlsson var med och startade Nya Galaxen då hennes två barn skatade i garaget.

– Mina barn är 18 och 20 år gamla nu, men tidigare fanns ingenstans för dem att utföra sin sport så de övade i garaget, säger Christina som tog tag i saken och byggde upp Nya Galaxen.

Hyran 26.000 i månaden

Styrelsen som driver hallen består av barn, ungdomar och några få föräldrar. De vill att medlemmarna skall känna sig hemma och veta att de kan påverka både stort som smått.

En viktig punkt är att medlemmarna dock måste ta sitt ansvar för att hallen skall kunna existera. Utan medlemmarna skulle inte Nya Galaxen kunna fungera. De vill även att de yngsta medlemmarna tar sina föräldrar till hjälp.

– Vi söker två sorters bidrag, aktivitetsbidrag och lokalbidrag. Vi har räknat ut att bidragen vi får ger 1,5 gratishyror per år, säger Christina.

Hyran de betalar för den 800 kvadratmeter stora lokalen är 26.000 per månad, vilket är ganska lite om man skulle jämföra med andra lokaler i samma klass.

Öppet sju dagar i veckan

– Det är mycket stor skillnad på vinter och sommar. Det är extremt många som åker vintertid, eftersom det är ganska ruggigt att utföra sporten utomhus. Vi får tjäna ihop mesta delen av sommarhyran under vintern då det går väldigt bra. Det kan finnas över 100 åkare per dag.

– Vi har knappt några sponsorer, kanske några under alla år som vi har funnits. Det vanligaste är att skatemärken går in och sponsrar sina åkare, inte inomhushallar. Men våra åkare kan visa upp medlemskorten och få en viss rabatt hos affärerna, som är inriktade på skateåkning. Men i den sortens affärer får de flesta rabatt ändå så det är inte vanligt att man visar upp sitt kort.

För att Galaxen skall klara öppethållandet sju dar i veckan har de hittills förlitat sig på arbetsmarknadsåtgärder, tjejer, killar och medlemmarnas föräldrar.

Galaxen erbjuder, vid sidan om den vanliga öppna verksamheten, även junioråk, tjejåk, tävlingar, uppvisningsåk av inhemska och utländska proffs, specialöppet under skollov, kursverksamhet på eftermiddagar och sommarkurser.

2C8C.jpg

Text:

Foto:
Ida Bull

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.