Härlanda fängelses gamla lokaler lockar idag till sig flockvis med ungdomar. Vad som attraherar är verksamheten Fängelset, ungdomssatsningen i Härlanda. Här kan ungdomar mellan 16 och 20 år träffas, fika och komma med idéer om olika arrangemang. Som i Göteborgs alla andra ungdomssatsningar är det ungdomarna som bestämmer.

52CE.jpg
Men för att ha någon ordning på verksamheten så har Fängelset ändå två anställda, Jörgen Ståhl och Patrik Nordgren, som fungerar som verksamhetens länk utåt.

De tycker att det är nödvändigt att det är ungdomarna som leder verksamheten, det är det som drar dit folk.

200 med passerkort

– Hade det varit vi som stod för arrangemangen så hade de säkerligen inte varit lika populära, förklarar Patrik Nordgren.

Trots att Jörgen och Patrik oftast bara är där på dagtid så är Fängelset öppet för ungdomar dygnet runt. Detta är möjligt tack vare de passerkort som man får efter att ha skrivit på ett speciellt kontrakt. Detta passerkort ger tillgång till lokalerna dygnet runt.

– Just nu har vi väl cirka 200 ungdomar med passerkort, berättar Jörgen Ståhl.

Rum för alla projekt

På Fängelset är det nya projekt på gång hela tiden. Och med de resurser som Fängelset har ges det verkligen utrymme för alla möjliga slags idéer.

2EBC.jpgI idé- och projektrummet föds och utvecklas många idéer, i fotolabbet kopieras bilder och i dj-rummet mixas och trixas det. Ett av projekten har varit att renovera Fängelsets lokaler.

– Ungdomarna satt i möten med en inredningsarkitekt men sedan gjorde de resten själva, säger Jörgen.

Caféet fick i och med detta en ordentlig upprustning. Vilket kan vara behövligt om man tänker på det faktum att det är dit de flesta ungdomar kommer på sitt första besök. Caféet fungerar inte bara som en utfodringscentral utan här kan även hållas utställningar i exempelvis foto och måleri.

Ofta lång kö

Vill man starta en eventuell musikkarriär kan det ibland vara en bra idé att vända sig till Fängelset. Till att börja med så är det inte ovanligt att Ungdomssatsningen Fängelset håller i en hel del välbesökta konserter där mer eller mindre rutinerade band får framträda.

Dessa konserter hålls i den så kallade Landa-hallen som rymmer 150 besökare. Då besöksantalet mycket ofta överskrider 156 stycken så leder detta till att ungdomar ofta får stå i lång kö utanför under pågående spelningar.

7C4A.jpgFängelset har även en replokal som just nu hyrs av tolv olika band. Eftersom man med passerkort har tillgång till lokalerna dygnet runt så brukar det inte bli någon brist på tider att spela på utan banden brukar komma överens.

Men för att replokalen ska kunna hållas uppdaterad med det nyaste materialet finns det en hyra på 200 kronor i månaden. Detta gör ändå Fängelsets replokal till områdets absolut billigaste replokal, och säkert även mest eftertraktade. När hyran skulle bestämmas var det i vanlig ordning ungdomar som bestämde.

Gör ”tidning för framtiden”

Ett annat projekt som pågår innanför väggarna är tidningen Ungdomsbladet. Ansvarig utgivare och chefredaktör är 17-åriga Alexander Oscarsson. Det hela började med att han tyckte att det var viktigt att det fanns något för ungdomarna att läsa något som intresserade dem.

4A12_2.jpg
Redaktionen består av fyra ungdomar alla i samma ålder som Alexander. Rubriker varierar beroende på vad redaktionens medlemmar väljer att skriva om.

Tidningen har alltså inga tydliga riktlinjer men något som är igenkommande i varje tidning är ”Roliga Sidan”. ”Roliga Sidan” innehåller roliga historier oftast direkt hämtade från Internetsidan Skrattnet.

Förr kopierades Ungdomsbladet upp i vanlig kopieringsmaskin och distribuerades ut till tidningens 25 prenumeranter. Men idag finns tidningen endast på webben och uppdateras med jämna mellanrum (se länk nedan). Alexander Oscarsson berättar att han inte ser tidningen som något betungande, snarare tvärtom.

Skolan kommer i första hand, sedan har han tidningen som en kul grej vid sidan om. Den unge chefredaktören har inga specifika framtidsplaner på sin tidning, den ska vara som den är men det skadar inte om den blir mer känd.

2D42.jpg
På fängelset kan man också LAN:a, det vill säga spela datorspel mot varandra över internet.

Ungdomssatsningen:
Det var snart fyra år sedan som kommunstyrelsen fördelade 19 miljoner till ungdomssatsningen. Satsningen var menad att skapa alternativa sysselsättningar för ungdomar mellan 16 och 20 år. Ungdomars behov, synpunkter och önskemål skulle vara vägledande för verksamheten. Ansvaret för denna ungdomssatsning är nu fördelad på fem stadsdelar: Backa, Gunnared, Frölunda, Majorna och Kortedala.

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
7EA0.jpg

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.