I ett samhälle som bygger på stress och där allt ska gå så snabbt som möjligt, har snabbmatskedjorna fått en stor betydelse. Ändå är vi förvånade över att fetman har drabbat en stor del av befolkningen. Pizza till lunchen och en chokladkaka till efterrätten är med i många barns vardag i USA. Det är dags att ingripa.

De senaste dagarna har vi matats med bildbevis och hot om att världens befolkning blir fetare och fetare. Stress, vår västerländska folksjukdom, har fått en kollega.

Diskussionen sattes igång av den senaste uppmärksammade dokumentären ”Supersize Me” som nu
går på Sveriges biografer. Den handlar om en man som på tre veckor endast äter McDonalds mat för att visa hur kroppen reagerar på den kosten. Efter tre veckor får han diagnosen att han kommer dö om han fortsätter i samma takt.

”Har fetma blivit normalt?”

Sen Supersize Me kom har massmedierna lagt sig i diskussionen. Nästan varje dag kan man nu läsa en artikel om ämnet eller se en dokumentär på tv. Äntligen är ämnet uppmärksammat. Äntligen har man tagit problemet på allvar. Äntligen kanske man kan komma fram till en lösning inom den närmaste framtiden

Men tyvärr har problemet, som alla andra massmediefenomen, tvingats gå överstyr innan det får den rätta uppmärksamheten.

Men har fetma blivit något normalt i vårat samhälle idag? Bryr vi oss inte längre när vi ser någon som har väger 140 kilo på stan? Svaret är nej.

Vi höjer fortfarande på ögonbrynen när en mycket överviktig person sätter sig bredvid oss på bussen. Vi undrar fortfarande hur man kan låta sig själv bli ”sån”.

Samtidigt som fler och fler av oss äter snabbmat regelbundet så tränar de träningsbesatta allt mer. Allt fler farliga dieter uppfinns. I min egen familj tränas det hela tiden.

”Vi växer på bredden”

Själv är jag som de flesta, jag hinner knappt träna alls. Men jag hör regelbundet hur nödvändigt det är för mig att börja. Det är viktigt för att man själv skall må bra. Att man måste ta sig tid till att ta sig en joggingrunda på eftermiddagen eller att man måste delta i ett gympapass på Friskis och Svettis.

5B9E.jpg
Men det är inte bara där problemet ligger. Det handlar inte bara om att människor inte har tid till att motionera längre. Det handlar också om vad vårt moderna samhälle erbjuder och prioriterar idag.

Folksjukdomen stress går idag hand i hand med vårt problem med fetma. Vi är stressade före jobbet, under tiden vi är på jobbet och även efter vi har slutat. I det västerländska samhället erbjuds McDonalds- och Burger King-resturanger i varje gathörn. Tanken på att laga mat känns aldrig särskilt lockande i vår stressiga situation.

Så istället för att handla på ICA handlar vi istället på McDonalds därför att det gör livet så mycket lättare. Det passar vår stressiga tillvaro perfekt. Och därför växer vi även på bredden.

Statistiken säger att det är den fattiga delen av befolkningen som är mest överviktig. Det är de människorna som inte har tid att laga nyttig mat till sina barn och det är de som inte har råd att få den där extra bra utbildningen. Och om de inte hinner laga mat så hinner de heller inte motionera. En ond cirkel skapas.

Friskvård som obligatoriskt ämne

Det som behövs göras är att hitta ett alternativ till snabbmatskedjorna idag. Allt som erbjuds i vårt samhälle idag påverkar vår kultur och snabbmaten bidrar med sin del i allra högsta grad.

I USA’s ”fetaste” stad Houston, har Pizza Hut, Burger King och dess konkurrenter hittat en väg in i skolorna. Varje lunch består av en pizza eller några kycklingnuggets. Chokladkakor och läsk köper barnen mellan rasterna i de lockande godisautomaterna i korridorerna.

Ett mellanstadiebarn i USA dricker tre-fyra läsk varje dag. Ett faktum som talar för sig själv. Varför är vi förvånade? Barnen i USA får inte ens någon undervisning i hemkunskap och vet inte vad som är nyttigt och inte. De får inte reda på vad som händer med kroppen om man bara äter skräpmat.

Friskvård är något som skulle behövas vara ett obligatoriskt ämne i skolan idag, inte bara i USA utan i hela världen. Sätt in en kurs på schemat, där man lär sig hantera situationen som vi befinner oss i, där man lär sig att kombinera jobbet eller skolan med bra kost och motion.

Fetman har ökat sen 80-talet

Sverige behöver också ta fasta på det, annars kommer hotet om att Sverige snart kommer att befinna sig i det läget USA befinner sig idag gå i uppfyllelse. Enligt Statistiska Centralbyrån har fetman i Sverige ökat kraftigt sedan 1980-talet.

Andelen överviktiga män har ökat från 36 procent till 46 procent år 1997 och från 28 procent till 34 procent bland kvinnor. Svenskarna skiljer sig inte ifrån amerikanerna. Även vi uppskattar en bekväm vardag och vad är inte bekvämare än att hämta färdiglagad mat i en butik 15 meter bort?

Text: Sandra Abrahamsson, MP3T
Foto: Evelina Hultqvist, MP2F1
Munkebäcksgymnasiet

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
5AD4.jpg

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.