Med reflexprydd dräkt och skyndsamma kvasttag rör han sig mellan Avenyn och sidogatorna. Klockan är inte mer än sex på morgonen, Göteborg håller på att vakna. För mannen med kvasten har arbetsdagen redan börjat.

”Svep, svep” Han förflyttar sig snabbt över trottoarerna. ”Svep, svep” Kvasten han använder ser ut att vara av en äldre modell, med buskris fäst på en pinne. 55-60 gaturenhållare rör sig runt om i Göteborg på förmiddagarna. De sopar och plockar upp efter andra.

Tidiga morgnar

Ändå verkar de väl till mods. Jobbet har sina fördelar. Arbetstiderna till exempel. Fast alla ser det inte som något positivt att börja jobbet klockan 05.30, men att få gå hem för dagen redan klockan 14.00 väger upp de tidiga morgnarna.

Det finns även möjligheter att röra på sig inom Park- och naturförvaltnignen, som är deras arbetsgivare. Tommy Pettersson som just denna morgon jobbar på avenyn, har tidigare kört maskin i några år. Han tröttnade dock på det. Nu är han oftast ute i grönområden, som parker och lekparker, och städar för hand.

Jobbar i team

– Det var synd att ni inte fick se hur mycket skräp det är ibland, säger kollegan Lennart Karlsson. Idag var det inte så farligt, trots att det är måndag efter löningshelg och mycket folk har rört sig ute på gatorna.

5682.jpgMed tanke på evenemang som till exempel Göteborgskalaset, och varmare väder, är sommaren den period då det är mest skräp på gatorna.

Gaturenhållarna arbetar två och två, där den ene kör en mindre lastbil med flak och tömmer papperskorgar utmed gatorna. Samtidigt sveper kollegan fram med sin kvast och sopar ut skräpet i gatan så att en borstbil senare lätt kan fånga upp det.

Lennarts kollega i lastbilen är på extra gott humör idag, han berättar att han har åkt skidor i Sälen i helgen.

Under vintern, då snö och is täcker gatorna, är det inte lika lätt att plocka skräp. Då är arbetsuppgiften främst snöröjning och halkbekämpning.

Var tredje vecka har de jour och under vintermånaderna blir det ibland till att jobba nästan dygnet runt. Och jobbet blir extra tungt med allt snöskyfflande. Kanske är det också därför det bara är två kvinnor anställda?

Under dagar med extra kraftigt snöfall hyr de även in entreprenörer som hjälper till.

Dramatiska morgontimmar

De är inte så mycket folk som rör sig ute på gatorna tidigt på morgonen. En och annan skyndar förbi på väg till jobbet. Vissa morgnar har det däremot varit mer dramatiskt. Någon gång har de fått ringa ambulansen, då de hittat en utslagen stackare. En annan gång jagade de en rånare på flykt.

Lennart och hans arbetspartner städar en del av övre Avenyn och gatorna runtomkring. Sen har de även Johanneberg, Landala, Vasastan och Kungsparken att jobba sig igenom. Det är en hel del på två man.

De önskar att folk kunde bli bättre på att lägga skräpet i papperskorgarna som finns istället för att slänga det på marken.

24BA.jpg

Göteborg håller på att vakna. För mannen med kvasten har arbetsdagen redan börjat.

Text:
Foto: Susanne Börjesson
Kommunikation och Media
Studium Lindholmen

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.