Ungdomstidningen Gecko intresserar sig vad ungdomar tycker och tänker. I trendiga lokaler på Kungsgatan sitter ungdomsredaktionen på Gecko och producerar texter som går ut till ungdomar i Göteborg.

När vi kliver in från kylan från Kungsgatan in till Meeths lokaler, där ungdomstidningen Gecko hyr sina lokaler, kommer vi in i trendiga rum med väggar som går i knallrött och klarblått.

Ungdomar som skriver

Mitt i rummet står det en scen där ungdomar ordnar spelningar varje fredag och lördag. I andra änden av rummet står ett litet café där man kan ta det lugnt och umgås.

56DC.jpgLite längre ner i lokalen ligger redaktionen för Gecko och vi slår oss ner runt ett mysigt bord fullt med kakor och frukt.

– Lite nyttiga måste vi ju vara också, skrattar Linda Andersson som är redaktör på Gecko.

Bredvid Linda står den andra redaktören Louise Alfredson som även arbetar lite som reporter på Gecko. Idén med att starta Gecko kom Linda och Louise på för 2,5 år sen eftersom det fanns alldeles för lite ungdomsforum i Göteborg.

En ungdomstidning kom till där ungdomar får vara med och bestämma vad som skall skrivas och tidningen handlar om ungdomars intressen.

– Det viktiga i Gecko är att vi har en ungdomsredaktion, förklarar Linda, det är ett gäng ungdomar här som sitter och skriver.

Målgruppen är också unga människor. Tidningen är till för ungdomar i Göteborgsområdet som är mellan 13-25 år.

Ideell verksamhet

Mycket fokus ligger på saker som är gratis eller billigt och på grund av den låga åldern på målgruppen även sånt som inte har någon åldersgräns. Men det förekommer även att saker med åldersgränser kommer med ibland för dem som är lite äldre.

2216.jpgRummet där vi sitter och lyssnar på de båda kvinnorna är mysigt upplagt med pälsiga soffor med mycket kuddar i. Överallt hänger det trendiga lampor ifrån Ikea och på väggen hänger det en Mona Lisa i form av ett slags draperi.

Hela intrycket av Gecko och Meeths är mysigt och det märks att ungdomar har varit med och bestämt inredningen.

Gecko är en ideell verksamhet och de finansierar tidningen med hjälp av kommunen. Alla som arbetar på Gecko arbetar gratis men det finns andra sätt än pengar att få betalt på.

Man kan antingen få se sin favoritartist spela alldeles gratis eller så kan man kanske få testa på något som man velat göra ett tag. Det är också en bra merit för framtiden när man skall ut och söka jobb.

”Geckoödlor är ju nyfikna”

6D38.jpgNamnet Gecko kan man ju undra lite över. Vad kommer det ifrån egentligen?

– Vi hade fått för oss att namnet skulle börja på G i alla fall, kanske på grund av Göteborg. Men alla de namn vi kom på var antingen redan upptagna eller så var det för likt namnet på en porrsida på internet, förklarar Linda, men så kom vi på namnet gecko som funkade och det passade ju ganska bra för geckoödlor är ju nyfikna och gräver gärna överallt, säger hon med ett leende.

Efter att ha lyssnat på de båda kvinnorna ett tag är det dags att lämna Meeths lokaler. Kylan därute hänger fortfarande kvar i luften och medan jag knallar hemåt känner jag snart hur inspirationen kommer smygande.

Text och foto:

MP2T, Munkebäcksgymnasiet

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
4F7E.jpg

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.