Fisk är både nyttigt och gott. Vardags- och festmat. Att Göteborg är en hamnstad innebär ett brett sortiment. Efter att den fiskats och innan den hamnar på matborden auktioneras den ut. En drygt 100 år gammal och kär tradition.

Kuckeliku klockan är sju, det är dags för auktion. All slags fisk och skaldjur är till salu! Lådvis med havskatt, havskräftor, rockor, räkor mm radas, ack så prydligt, upp i auktionslokalen så att grossister, fiskhandlare och andra besökare ska kunna ”kolla” vad som står till buds. Vad blir dagens pris på rödspätta, månntro? Är det sant att torsken aldrig varit så dyr som nu?!

Giftig Fjärrsing

Buden avlöser varandra i rask takt. Vokabulären är hjärtlig men rå. De flesta av männen, få kvinnor syns till, verkar vara bekanta och skämten varvar budgivningen. Att lyssna på deltagarna är en underhållning i sig. Göteborgs- och skärgårdsdialekter kryddar samtalet med en härligt salt och frisk eftersmak.
3E74.jpg
En mellanstadieklass från Långedragsskolan är här på besök och ungarna tittar sig nyfiket omkring i den stora lokalen med högt i tak. Fjärsingen, som faktiskt är giftig att sticka sig på, ligger och ser lurig ut i en låda.
– Är den verkligen död?!, frågar ett av barnen.
– Vågar vi ta på den?

Kattfisk med vassa tänder

Havskattens grinande blick och hemska tänder får några flickor att brista ut i fniss. Så ser ju inte fisken ut som de får i bamba. Och varför heter den kattfisk när den inte alls är så söt som katter brukar vara. Frågorna är nästan lika många som fisksorterna.

Till 1671 sålde man fisk på Lilla Torget, därifrån flyttades försäljningen först till Lilla Bommen, sedan till Stora Torget vid Tyska bron. 1849 flyttades den till Fisktorget vid Rosenlundskanalen och nu sker den i Fiskhamnen sedan 1910.

58EC.jpgSjötunga en delikatess

Det är kallt i auktionshallen och fiskdoften känns tydligt. Platta fiskar som sjötunga, bergtunga, piggvar och slätvar ligger på rygg eller mage i sina lådor. Uppdragna med trål från havets djup för att senare fileas och tillika tillagas på någon av stadens finare restauranger. Dyrast brukar sjötungan bli och billigast skrubban då den knappt ens äts på vissa ställen. Traditioner och smak varierar.

En äldre man kommen från Öckerö vänder sig om mot oss och rekommenderar havskräftor som han säger ska vara det gottaste man kan äta. Lite salt och socker och gärna dill i kastrullen och koka i högst åtta minuter så blir det kalasgött.

Måvar tacksamma för fiskrens

Utanför auktionshallen flaxar måsarna, eller måvar som det heter på Bohusländska. Med nyfikna blickar letar de fiskrens. Tacksamma för varje liten bit de kan få.
Allteftersom budgivningen klaras av lastar hallens personal lådorna med truckar och kör ut dem till olika lastbilar. När auktionen är slut ska fisken transporteras vidare till platser runtomkring i Sverige.

Auktionen öppnar:
Kl. 07.00 måndag – torsdag, fredag 06.30

Recept: Kokta havskräftor

2 kg kräftor
6 l vatten
2 dl grovsalt
2 sockerbitar
krondill
koktid: stora kräftor 8 min, små 6 min

Smaklig måltid!

Text: Olle Pettersson Foto: och Olle Pettersson
Kommunikation och media, Studium Centrum (fd Vasa Kunskapscentrum)

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.