– Ur kariessynpunkt är inte det viktigaste VAD man äter utan HUR man äter, säger Dowen Birkhed, professor i cariologi vid Odontologiska fakulteten i Göteborg. En sockerrik produkt behöver inte nödvändigtvis vara skadlig för tänderna, det avgörande är hur ofta produkten intas.

Odontologiska fakulteten ligger inom Sahlgrenska universitetssjukhusets område. Uppe på femte våningen träffar jag professor Dowen Birkhed, vars specialområde är karies. Han sammanfattar kort hur gemene man bör skydda sig.

Många slarvar

– Det gäller att undvika småätande och smådrickande, samt borsta tänderna ordentligt med fluortandkräm, både morgon och kväll.

Han berättar att karies uppstår genom att bakteriebeläggningar på tänderna (plack) omvandlar socker och andra kolhydrater i kosten till mjölksyra. Denna syra löser sedan upp mineralerna i tanden.

57D2.jpg
Om detta sker i större omfattning än vad saliven hinner föra tillbaka kalcium och fosfat till tandytan blir följden att tanden förlorar mer och mer tandsubstans. Efter en tid är sjukdomstecknet ett faktum – det har blivit ett hål (karies) i tanden.

Tyvärr slarvar många med att borsta tänderna ordentligt. En väl genomförd fluortandborstning bör pågå i cirka två minuter, de flesta människor borstar endast tänderna i drygt en halvminut.

Undvid sura produkter

– Egentligen skulle man kanske låta folk få de tänder som de förtjänar, säger Dowen Birkhed med ett brett leende på läpparna, fast det skulle verkligen se gräsligt ut.

Han förklarar också att erosioner är en annan typ av skada som kan drabba tänderna. Dentala erosioner är en frätskada. Syran i kosten löser upp tandens emalj och fortsätter sedan i det underliggande dentinet.

Erosioner kan orsakas av sur föda och av saltsyra från magsäcken i form av kräkningar. Oftast finns det ett visst mekaniskt slitage när det gäller erosionsskador på grund av tandborstning eller tuggning.

2D6A.jpg– När det gäller att undvika erosionsskador bör man dessutom begränsa intaget av syrahaltiga (sura) produkter. Exempel på detta är frukt, juice och läsk. Dessutom bör man undvika att borsta tänderna precis efter man ätit något surt eller kräkts, påpekar Dowen Birkhed.

Tror inte på vaccin

Forskning pågår idag för att få fram ett vaccin mot karies. Frågan är bara om det är etiskt försvarbart att immunisera mot karies som trots allt är en ganska ofarlig sjukdom och som går att behandla på så många olika sätt.

Dessutom finns det alltid en viss risk med att vaccinera.

– Karies skall förebyggas med goda kostvanor, med fluor och med god munhygien, inte med ett vaccin, avslutar professor Dowen Birkhed.

Munkebäcksgymnasiet

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
7F46.jpg

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.