Regnet hänger i luften men trots det har både joggare, dagisgrupper, hundägare och cyklister tagit sig till parken. Trots att det är en ganska grå dag så verkar Slottsskogen vara en uppskattad park av många. Vissa delar av fågeldammen är fortfarande täckt av is och även fast det känns långt borta så är faktiskt våren på väg och ett fantastiskt sätt att möta den är att göra ett besök i Slottsskogen.

Vid fågeldammen hörs högljudda skratt och man kan skymta gula västar mellan de höga gamla träden. Det visar sig att det är en dagisgrupp som är ute och njuter i naturen. De är tre fröknar på cirka tio barn. Alla har mycket kläder på sig i regnbågens alla färger. De har satt sig ner vid dammen för att äta lite mellanmål. Maten består av bananer, bröd, mjukost och saft.

Charlotte Åkesson är 23 år gammal och jobbar som barnens fröken.

– Det bästa med parken är att den är så stor, man kan alltid hitta sin egen lilla plats.

Vi brukar gå hit varje dag med barnen, de går på ett slags naturdagis kan man säga. Fast när vi är här så brukar vi inte vara på lekplatserna utan uppe i skogen här omkring. Men idag hade vi bestämt att vi skulle mata fåglarna, det är anledningen till att vi inte är i själva skogen, berättar Charlotte.

– För mig är Slottsskogen en lugn plats, djur, natur och avskildhet.

Charlotte utstrålar glädje och är klädd i en varm härlig orange jacka och gula byxor.

Djur och natur
629E_2.jpg
Förutom fågeldammen med allt ifrån vanliga änder till snögäss och duvor så har parken en annan slags damm, nämligen den populära säldammen. I dammen bor fem sälar av arten knubbsäl. En av dem vid namn Stina är faktiskt född i Slottsskogen, 1995. De andra sälarna Ellen, Sälman, Gutten och Ulla är födda på andra platser. Vattnet ser lite smutsigt ut men det lägger man nästan inte märke till eftersom det är själva sälarna som är det intressanta. En säl kan bli upp till 30 år gammal och när den jagar kan den komma upp i hela 35 km/h ungefär vad en moped går i. De kan vara under vattnet i över 20 minuter. Alla sälarna är roliga att titta på, de leker och hoppar i vattnet.
2DE.jpg
Mitt i hjärtat av Slottsskogen ligger Tropikhuset. Tropikhuset är ett hus fullt med levande tropiska djur. Bland annat ormar och papegojor. Det kostar 60 kronor för en vuxen att besöka och 30 kronor för barn. De har guidade turer vissa dagar. Precis bredvid Tropikhuset ligger Safari Café. Där kan man ta en fika efter ett intressant besök med ormar och papegojor.

På sommaren finns det mer aktiviteter i parken såklart, bland annat ponnyridning, Barnens zoo och minigolf. Alla glasskiosker är öppna och så vidare. Men det är ändå ett väldigt trevligt ställe på våren.

Text och foto:
Anna Bredstenslien och Angelica Andersson
textkommunikation, medieprogrammet på Munkebäcksgymnasiet

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.