Havsmat och kultur. Det tänkta konceptet för framtidens Feskekôrka innehåller en gastronomisk upplevelse av havsmat i kombination med kultur, längre öppettider och försäljning av fisk och skaldjur. “Jag tror att göteborgarna kommer att känna igen sin Feskekôrka och uppskatta de nya inslagen” säger Higabs affärsutvecklare Anette Persson.

Feskekôrka i Göteborg är sedan september stängd för upprustning och fastighetsägaren Higab har efterlyst förslag på koncept för framtiden. Västkustupplevelser stod bakom ett av dem och Higab har nu undertecknat en avsiktsförklaring om att skriva hyresavtal med företaget med början 2023.

– Västkustupplevelsers verksamhetsbeskrivning stämmer väl överens med vår vision om en utveckling som dockar an till Feskekôrkas historia och själ. Det blir även utökade öppettider, vilket är en viktig förutsättning för både husets fortlevnad och stadsutvecklingen i området, säger Anette Persson.

Tre erfarna personer

 Bakom Västkustupplevelser står tre personer med erfarenhet från fisk- och restaurangverksamhet på Västkusten. Det är Joacim Lager och Johan Taaning från Västkustgruppen, de driver bland annat Åstols rökeri och Tjörns havspensionat, och Niclas Hammarstrand som bland annat har erfarenhet från Thorskogs slott och Barrique wine bar.

– Vi vill skapa en mötesplats för fisk- och skaldjursälskare från när och fjärran, oavsett om man vill köpa med sig havets läckerheter hem eller avnjuta dem på plats, säger Niclas Hammastrand om konceptet i Feskekôrka.

Mycket att ta hänsyn till

Higab och Västkustupplevelser ska nu undersöka hur konceptplanen ska kunna förverkligas. Feskekôrka är ett byggnadsminne och har höga kulturvärden så det finns mycket att ta hänsyn till. Samverkan mellan hyresgästerna är också viktig.

– Det gäller att hitta en modell som fungerar både för huset och de som ska bedriva verksamheten innan vi skriver hyresavtal, säger Anette Persson.

Fastighetsbolaget Higab ägs av Göteborgs Stad.