"Livet tar inte slut bara för att man blir pensionär. Många äldre är aktiva i föreningar och provar kurser i Linedance eller Qi-gong, men med fler friska gamlingar i Göteborg ökar också kraven. - Utelivet för de äldre har blivit sämre, säger Birgitta Dovmyr från PRO i Göteborg."

Att bli gammal förknippas ofta med sjukdomar och åldringsvård. Men de flesta pensionärer är rörliga och träffar vänner, handlar och reser. I Göteborg finns det fler än 70.000 personer som är över 65 år. Det innebär att drygt 15 procent av Göteborgs invånare hör till den åldersgruppen.

Gamla dansställen har försvunnit

58B2.jpg
Pensionärernas Riksorganisation, PRO, är en av många organisationer som anordnar aktiviteter för äldre. Även de som är förtidspensionerade, avtalspensionerade samt partners till pensionärer är välkomna. PRO har 85 föreningar i Göteborg med sammanlagt 14.000 medlemmar.

Varje förening har sin verksamhet som anpassas efter dess medlemmar och utbudet är stort. Det finns sportaktiviteter, researrangemang, lektioner i datakunskap och olika språk.

– Utelivet för de äldre har blivit sämre. De dansställen som tidigare fanns existerar inte längre, men det finns ett fåtal pubar dit man kan gå, säger Birgitta Dovmyr som är ombudsman för PRO i Göteborgsdistriktet.

Reslusten är stor

Hon betonar att en orsak kan vara att de äldres intressen för att gå ut och dansa har minskat.

– Många tycker om att resa. Det är socialt och kulturellt. Vi anordnar ofta resor med olika teman som ”Vinprovningskryss” eller ”Ärtor- och punschkryss” och det tar inte lång tid innan resorna är fullbokade!

Att reslusten sprider sig bland de äldre får vi ytterligare ett bevis på när vi slår oss ner bredvid en äldre dam på ett café.

Träffar andra på resan

– I Göteborg finns det massor att göra! Jag går på museum, utställningar, och tittar på Ostindiefararen. Jag promenerar mycket. Men det jag tycker allra bäst om är att resa! Jag reser alltid ensam och min kamera följer alltid med.

När vi frågar om det känns olustigt att resa ensam, ler hon mjukt och lugnar oss med att man alltid träffar andra när man reser. Hennes fotografier är omtyckta i hennes vänskapskrets.

Fotograferandet har varit en passion sedan hennes första lådkamera. Blygt tillägger hon att vissa fotografier är så fina att hon säkert hade kunnat vinna något pris för dem, men hon nöjer sig med att visa upp dem för sina vänner.

Promenader i Skatås

När vi går därifrån sitter hon kvar vid bordet intill fönstret. Hennes blick följer folket som går förbi. Hon ser ensam ut där hon sitter, med något böjd rygg och rynkig hy, men vi vet att i hennes ögon lyser livsglädje och engagemang.

Gösta Gustafsson, 80, tidigare anställd på SJ är numera med i bolagets egen pensionärsförening. Tillsammans åker de till Skatås en gång i veckan där de fikar, pratar och promenerar. Förutom dessa träffar så hålls regelrätta möten en gång per månad.

– Jag har varit med på många resor som SJ anordnat samt besökt olika företag i Göteborg.
Han tycker att utbudet av pensionärsaktiviteter i Göteborg är ganska bra, men menar att det alltid kan förbättras.

På frågan vad han anser vara det allra roligaste i vår stad i dagsläget så svarar han utan tvekan och med glimten i ögat:

– Att ni kom – det var roligt!

Dans där ingen partner behövs

Vid lunchtid är det dags för Linedance-uppvisning i Folkets Hus på Järntorget. Målgruppen är pensionärer och att intresset är stort syns i den fullsatta lilla salen. Dansgruppen består av tre medlemmar som talar om glädjen i att dansa.

De betonar att man kan komma helt själv till lektionerna eftersom ingen partner krävs i denna dans. Ett sådant intyg är guld värt eftersom alla mister nära och kära genom åren, och flera i publiken numera är ensamstående.

Efter uppvisningen får alla prova på Linedance, vilket är mycket populärt. Trots svett och svårigheter i att hänga med, så ler de och försöker.

Kontaktnät viktigt för välbefinnandet

Senare samma dag är det information om Qi-Gong med Kate Lindström. Hon är noga med att kalla den yngre pensionärsgruppen seniorer istället för pensionärer eftersom det ger en bättre klang. Denna dag är det även information om stavpromenad, sittgympa, seniordans och simning.

Målet är att det ska finnas någon aktivitet i veckan i varje bostadsområde. Genom att vara med i någon förening eller organisation skapar man ett större kontaktnät. Det är, när man tänker efter, en av de viktigaste byggstenarna till människans välbefinnande.

Text och foto:
Kajsa Wernebratt & Susan Bergman
Kommunikation & media 2003
Studium Hisingen

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.