Poppens foto är en av stan’s äldsta butiker. Den ligger på Kungshöjd sedan tjugo år tillbaka. Men nu ska den säljas. Ägarbytet som var tänkt till årsskiftet har blivit framflyttat till april. Poppen, eller Per-Olof Passby, som han egentligen heter ska dra sig tillbaka. I över 20 år har han sålt framkallningsutrusning för fotografi. Men nu tror han att slutet på den analoga fotografin är nära.

Hyllor med rader av gamla systemkameror är det första man ser när man kommer in i fotobutiken Poppens på Kungsgatan. Det luktar som på ett museum. Överallt finns det saker som hör en fotobutik till, fotopapper, framkallningsvätskor och andra mörkrumsutrustning.
5268.jpg
Bakom disken på höger sida står Poppen eller Per-Olof Passby som han egentligen heter.
Till sommaren fyller han 75 år så det börjar bli dags att umgås med familjen, katten och barnbarnen på heltid.

– Egentligen skulle jag sälja i årsskiftet men affären blev inte av, berättar Poppen.

Han började sin karriär på Hasselblads som butikschef och därefter blev han salesmanager på Brown Fotografiska. I början på 1980 frikopplades Browns fotoavdelning. Då bestämde sig Per-Olof att öppna en egen butik, det vill säga Poppens Foto. Namnet kommer från hans egna initialer, POP.

Foto vanebildande
78A4.jpg
Eftersom han idag är ensam om att sälja framkallningsprodukter i Göteborg har han en stor kundkrets. Många söker sig hit även för att få hjälp med gamla kameror som krånglar. Poppen vet nästan alltid var felet sitter.

Sara Salander kommer in med sin morfars gamla lådkamera. Den kärvar lite vid framdragningen av filmen, och Poppen tar genast fram lite olja för att smörja upp den.

– Jag brukar varna ungdomar som kommer in och ska börja lära sig fotografera och framkalla. Det är ju vanebildande, säger han och skrattar.

Han gör ren Saras kamera, och gör den ”frisk” igen, som han själv uttrycker det. Han tror att denna bransch kommer att ebba ut. Enligt Kodak kommer den digitala marknaden att ta över i framtiden. Men trots detta har Poppens omsättning stigit med 25 procent i år, han är ju ensam i branschen.
2676.jpg
– Slutet för den analoga fotografin är nära. Själv har jag bara en modell av de digitala kamerorna till salu. Den är rätt enkel och jag köpte den till ett bra pris för ett tag sedan. Men redan nu måste jag sänka priset på den eftersom utvecklingen går så fort, berättar han.

”Poppen” kommer att annonsera i diverse branschtidningar och hoppas att någon av lika stort intresse för fotografin tar över butiken.

Text: Foto: Suzana Dimevska
Kommunikation och media, Studium Centrum (fd Vasa Kunskapscentrum)

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.