Radio Plus 103, 1 är ungdomens reklamfria röst i etern. Här är inget ämne för känsligt för att diskuteras och djuplodande reportage, intervjuer och recensioner varvas med trendig musik. Radio Plus 103, 1 – Valet är lätt.

En trappa ned i Oscar Fredriks Församlingshem har Radio Plus sin sändningslokal. Här möts jag av praktikanten John Ström-Båtelsen.

Övar för nyhetssändning

Han går andra året på Munkebäcksgymnasiet och tycker att praktiken så här långt varit både rolig och lärorik. Drömmen är att någon gång i framtiden få jobba med musik och i och med den här praktikplatsen känns det för honom som han kommit ett bra steg på vägen.

– Jag har recenserat bio- och DVD filmer, samt arbetat med research till våra debatter och nyhetssändningar, säger han.

5A50.jpg
Marie Nygaard som är musikansvarig på radiokanalen och Johns handledare berättar att det är tänkt att han skall avsluta praktiken med att läsa upp en nyhetssändning live, något han redan börjat öva sig inför.

Det är Svenska kyrkan som finansierar Radio Plus, men enligt Marie Nygaard har det aldrig förekommit att någon har förbjudit dem att sända ett visst inslag på grund av innehållet.

Sänder 36 timmar i veckan

Kanalen har nämligen en skriven policy att vara kritisk och granska Svenska kyrkan och dess politiker. Formatet är ”Dance hit” och ämnena som tas upp skall vara aktuella och ligga i tiden.

Målgruppen är 12-20 åringar med tyngdpunkt på 15 och uppåt. Frekvensen delas med flera andra stationer, bland annat studentradion. Radio Plus sänder måndag till fredag 36 timmar i veckan, och av dessa är fyra timmar per dag modern kristen musik.

De når ut till hela Storgöteborg och har mellan 13.000 – 31.000 lyssnare i veckan. Detta visar nyligen gjorda undersökningar av RUAB (Radioundersökningar AB).

Men varför skall man då lyssna på just Radio Plus?

”Vi går mer på djupet”

– Därför att vi gör program för och med ungdomar och inte om dem, säger Malin Ekelund stationschef på Radio Plus. Om en annan radiokanal tillexempel talar om att unga tjejer använder stringtrosor, så tar vi istället reda på varför. Det är det som är skillnaden mellan oss och andra kanaler, vi går mer på djupet och låter ungdomarna själva få säga sin mening.

Radiokanalens utveckling ligger helt i kyrkopolitikernas händer. De beslutar om hur mycket pengar som skall finnas till förfogande. Vid årsskiftet skall i alla fall en projektanställd informatör anställas och jobba med att marknadsföra Radio Plus, något som personalen både uppskattar och finner behövligt.

Kampen om lyssnarna med de stora kommersiella radiokanalerna går vidare och Radio Plus stationschef tänker fortsätta på den inslagna vägen.

”Utan kommersiell baktanke”

– Vi skall fortsätta göra radio för och med unga vuxna utan kommersiell baktanke. Vi vill visa att vi tar unga människor på allvar. Här skall de kunna diskutera existentiella frågor och andra ämnen som är aktuella och viktiga, mitt i livet.

Lars Lingblom
Mp3t, Munkebäcksgymnasiet

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
58B4_3.jpg

6208_2.jpg
En trappa ned i Oscar Fredriks Församlingshem har Radio Plus sin sändningslokal. Foto: Lars Lingblom

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.