Självmorden har minskat i Sverige. Minskat i alla grupper utom bland ungdomar. Det är idag den näst vanligaste dödsorsaken bland ungdomar efter olyckshändelser.

Enligt Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa tar varje år mellan trettio och femtio ungdomar mellan tio och nitton år sitt liv. Tio gånger fler gör självmordsförsök och ännu fler än det går runt med självmordstankar.

Känner sig stressad

Stina är 15 år gammal och bär på självmordstankar. Hon anklagar sina föräldrar och samhället för att hon mår dåligt. Hennes föräldrar har alltid varit strikta mot henne.

Hon får inte sminka sig hårt, inte vara ute sent och inte sova över hos killar. Samtidigt är det jobbigt i skolan.

Hon är osams med halva klassen och hon känner sig stressad eftersom hon skall hinna med skolan, vänner och fritidsaktiviteter.

– Mitt liv är miserabelt, jag är miserabel, säger Stina.

Tvingas bli vuxna

– I det samhälle som vi lever i idag ställs ungdomar och barn inför allt mer press, säger barnpsykiatern Gideon Zlotnik.

Han fortsätter:

– Barnen tvingas bli vuxna allt för tidigt. De får inte vara barn längre.

Birgitta Olofsson som är skolkurator på Munkebäcksgymnasiet i Göteborg säger också att höga prestationskrav, dålig självkänsla, och mobbning är orsaker som kan utlösa en depression och självmordstankar.

Stina berättar att hon har svårt att sova, ofta är irriterad och inte tycker att någonting är roligt. Detta är typiska symptom på depression. Att inte äta ordentligt, huvudvärk och magont, misslyckanden i skolan och vägran att prata med sina föräldrar om depressionen är andra typiska tecken på depression.

– Jag gillar att lösa mina problem själv, säger Stina.

– I förra veckan löste jag ett problem. Jag ville inte gå till skolan, då gjorde jag inte det och mådde genast mycket bättre.

Föräldrar förstår inte

Hon berättar att hon inte vill prata med sina föräldrar om hur hon mår.

– De skulle inte förstå, det har de aldrig gjort. Jag skriver hellre på Lunarstorm om mina tankar. Det känns lättare att skriva om det, jag behöver inte se någon i ögonen och jag behöver inte få några direkta svar, berättar Stina.

Lunarstorm är Sveriges största Internet Community där flickor och pojkar i alla åldrar samlas. När jag besöker Lunarstorm finner jag så kallade diskusar (diskussionsforum) där unga flickor och pojkar skriver att dom inte vill leva längre.

Fotnot:
Stina heter i verkligheten något annat.

Att drunkna eller flyga…

Johannes är sexton år gammal och studerar samhällskunskap på en gymnasieskola i Göteborg. I tre månader var han deprimerad. Han vill beskriva sin depression i denna berättelse (utdrag) och om hur han kom ur den.

”Den 22 oktober flög jag. Det hade jag gjort tidigare med. Men denna gång flög jag lite extra. I hela tre timmar flög jag som en örn. Men när det var över började jag långsamt drunkna.

Långsamt fortsatte jag att drunkna, än syntes det inte utåt vad som höll på att hända med mig…

…Ytterligare en vecka gick, långt ner var jag men någonstans fann jag ljuset. Jag ville inte drunkna mer, jag ville flyga. Så jag bestämde mig för att klippa av det rep som bundit mig. Det sårade mig att klippa av repet men långsamt började jag flyga igen.

Men några dagar gick och helt plötsligt var repet där igen. Och denna gång fick repet mig att flyga högre än på mycket länge. I hela 48 timmar flög jag. Men när det var över så insåg jag att det var för bra för att vara sant. Jag önskade att det skulle vara sant. Jag började drunkna igen, snabbare än sist…

…Vad hade jag gjort för fel? Varför klarade jag inte att bara klippa av repet? Jag insåg att jag gjort fel innan, jag hade inte klippt av repet, bara rispat lite på ytan. En sömnlös natt blev jag riktigt rädd. Jag upptäckte att jag började glömma vem jag var innan den 22 oktober.

Ingenting annat existerade i mitt huvud, en annan människa började födas inom mig. En ond och hatisk person. Nu var det dags att verkligen klippa av repet, och denna gång var det för evigt. Jag bestämde mig en dag när jag såg solen och blå himmel för första gången på mycket länge.

Jag klippte av repet och kunde långsamt börja flyga. Flyga mot en ljus vår och en ännu ljusare sommar.”

Här finns hjälp:

Det finns många ställen dit man kan vända sig för att få hjälp. Vill man inte kontakta en kurator eller ungdomsmottagningen kan man ringa
Barnens hjälptelefon på telefon 0200-230 230
Jourhavande kompis på telefon 020-222 444 eller
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Henrik Sundström
SPMP2A, Munkebäcksgymnasiet

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
6B1E.jpg

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.