När hösten kommer närmare märker man plötsligt att den vanligtvis så djurrika Slottsskogen inte längre har samma mångfald. Vart har den färggranna flamingon tagit vägen? Och var gömmer sig den stora vita pelikanen? Har de flugit sin kos mot varmare breddgrader?

Kerstin Karlsson, djurskötare i Slottsskogen, har svar på alla frågor om parkens djur. För henne är arbetet inte bara ett jobb utan också ett sätt att leva.

Hon tar emot oss på det lilla kontoret inne i fågelhuset. Kontoret, som en gång tjänat som matsal, är numera överfullt av gamla böcker, horn, fjädrar och skelettdelar ifrån olika djur.

Vad händer bakom kulisserna?

– Att jobba som djurskötare är ett tacksamt yrke och man får positiv respons ifrån både djur och människor.

Slottsskogen upplever många människor som något unikt. Det är en oas för göteborgarna. En frizon att komma till och uppleva djurens värld, njuta av den vackra naturen, eller kanske bara rasta hunden.

Även om det är många som regelbundet besöker Slottsskogen är det få som vet vad som händer bakom kulisserna. Av tio personer i Göteborg var de flesta överens om att sälen finns kvar i sin damm. Men vart de stora fåglarna tagit vägen var ett olöst mysterium.

Flamingohuset godkänt som karantän

De flesta djur stannar trots allt i Slottsskogen på vintern. Undantaget är vissa flyttfåglar som drar sig söderut innan kylan blir för outhärdlig. Pelikanerna och pingvinerna håller till i fågelhuset, som är utrustat med infravärme.

De 21 flamingorna får finna sig i att bli infångade innan isen kommer till stora dammen. De har då ett alldeles eget hus med bassäng och torvtäckt golv. ”Flamingohuset” är fullt godkänt att tjäna som karantän.

– Vi har smugit bra med flytten, säger Kerstin och skrattar. Det går inte ha en massa folk här då, så vi stänger av parken tillfälligt och flyttar dem tidigt, precis i gryningen. Pelikanen är betydligt svårare att få in.

Många sorters pelikaner

– Om man skulle bli träffad i ansiktet av en vinge så ser man stjärnor, säger Kerstin, som om hon vet vad hon talar om.

I Slottsskogen bor det för närvarande ett par av den vita pelikanen. Kerstin börjar berätta om de olika variationer som finns: rosa pelikaner, vita pelikaner och bruna pelikaner.

Hon reser sig för att gå och kika i bokhyllan efter en bok. Hon kommer tillbaka och vi enas om att pelikanens ursprung finns i södra Europa, Asien och Afrika.

Sälen populärast

Många fåglar lämnar parken på vintern, men Slottsskogen får också besök av ett stort antal simfåglar och gräsänder. Pumparna ser till att hålla vattnet öppet i Hjorthagsdammen och Stora dammen.

Och ryktet om gratis utfodring tycks ha spritt sig.

– Kalla dagar brukar vi räkna med att utfodra dem med 32 stycken 15 liters spannar vete, vilket ju inte är så lite.

Sälarna som kanske är det mest populära djuret i parken, håller till i sin bassäng året om. Trots att det är öppet för syre vid fönstrena gör sälarna sina egna andningshålor. Detta glädjer Kerstin. Djuren tar vara på sitt naturliga beteende.

– Jag tycker att våra djur är goda representanter för djuren i det vilda.

Nytt vattenfall ska invigas

Kerstin anser att man får mer respekt för djur som man kan ta på och studera, än om man bara skulle se dem på bild. Hon hoppas på en utökad pedagogisk verksamhet i parken.

– Visst sjutton ska det vara så, säger Kerstin, och gestikulerar med händerna när hon talar om större chanser att undervisa. Tanken är ju att Barnens zoo ska utvecklas och inrikta sig mer mot nordiska lantraser. Men när det blir av kan man bara spekulera i.

– Det har inte ens lagts in om något bygglov ännu.

På tal om utbyggnader passar Kerstin på att berätta om det nya attraktiva vattenfallet i parken som ska invigas i dagarna. Det hela ingår i ett EU-projekt som heter Water City International. Projektet är ett steg i att upprusta och utveckla slottsskogens dammar.

Tyngre jobb på vintern

I Slottsskogen finns det alltid arbete för den flitige. Hösten innebär att simfågelungarna ska ut, man ska förbereda för vinterhalvåret. Se över stenar, staket och kratta löv. På vintern är jobbet tyngre och smutsigare. Det går åt mer mat och hagarna ska skottas.

När våren nalkas blir det genast bråttom att göra rent och snyggt, klippa buskar och vårstäda. Sommaren är den tid det är lugnast i parken och den fylls med besökare. Sommaren är också den tid Kerstin uppskattar mest, med stunderna i parken med djuren.

Ringmärkning förebereds

En tidig vintermorgon, när solen kommer fram, måste upplevas, säger Kerstin med en drömmande blick.

Kerstin stryker påfågelfjädern som ligger framför henne och plockar sedan upp ett dovhjortskranium från bordet som hon studerar ett tag.

– Tänderna är väldigt fina och de inte är så stora i huvudet. Våra egna kranium är skrämmande lika djurens.

Plötsligt blir vi avbrutna av en annan djurskötare som behöver Kerstins hjälp. Det håller på att tillverkas plastband i ugnen, till att ringmärka vinterfåglarna med. Förberedelserna är redan i full gång.

Text:
Foto: Erik Bergqvist

Kommunikation & media,
Studium Hisingen

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.