I Sundsvall fixar kommunen lägenheter åt nyblivna studenter. I Västerås och Eskilstuna letar de upp extrajobb för den som vill ha. Hur ser det ut i Göteborg? Vi träffade tre studenter för att höra vad de tyckte om studentlivet i storstaden på västkusten.

Vi går av buss 40 vid Spaldingsgatan i Johanneberg och går två trappor ner i en av studentlängorna. Strax efter klockan fem dyker vi upp i köket. Där träffar vi nyinflyttade Camilla, Guna och Erik som alla hamnat i samma korridor.

Vi slår oss ner runt ett fyrkantigt bord med vaxduk i blått. Camilla värmer bullar i micron som de gemensamt bakat tidigare i höst. På bordet står knäckebröd och kaviar. Camilla slår sig ner och börjar tugga på en macka.

Ingen nollning på kurs

58B6.jpgHon berättar att hon fick sitt lilla rum på 19 kvadrat efter att ha stått i kö i cirka två år. I höstas började hon arkitektutbildningen på Chalmers.

– Jag tyckte skolans välkomnande var bra. Nollningskommittén ordnade stadsvandring och guidad busstur, säger hon.

Erik slår sig ner vid bordet med en tallrik med köttfärs och kroketter. Han instämmer och tillägger att nollningen var ett bra tillfälle att lära känna alla nya klasskompisar. Att den höll på i en månad tyckte han dock var lite för lång tid.

Guna, som till skillnad från de andra pluggar en kurs, internationella relationer, tycker även hon att välkomnandet var ok. Men, tillägger hon, det är synd att det inte finns någon nollning när man läser kurs, det hade varit ett bra tillfälle att lära känna det nya folket.

Någon guidad tur i staden blev det inte för Gunas del. Hon tycker också att SGS kunde informerat mer om bostaden, trots detta trivs hon mycket bra.

”Bostaden det värsta”

– Det är en enkel stad att trivas i, man kommer in i den lätt, säger hon och rullar spaghetti och baconbitar på gaffeln.

I en undersökning som gjorts av tidningen Studentliv hamnar Göteborg på 25:e plats av 39 möjliga. I testet har man granskat kontakt mellan kommun och studenter, information till studenter samt stöd till kårer.

530E.jpgDetta visar att många är missnöjda med studentlivet i Göteborg. Naturligtvis spelar de långa bostadsköerna stor roll, både Camilla, Erik och Guna stod minst ett och ett halvt år i kö innan de slutligen fick de rum de nu bor i.

– Bostaden är det värsta med att studera, menar Camilla.

Trivs trots allt

Hon berättar att de haft problem med möss i köket och trots klagomål från deras sida inte fått hjälp. I det stora hela är responsen från hyresvärden ganska lam. Inom ett år hoppas de alla på att ha funnit en annan bostad.

Julen nalkas och ekonomin för studenter är kanske som sämst just nu.

– Det man först sparar in på är maten. Och julklap-
parna…, säger Camilla lite skamset.

Camilla går hellre hungrig än att missa en kväll med kompisarna.

En glad ton ligger fortfarande i luften när vi lämnar korridoren och studenterna. Trots en svajig ekonomi och lyhörda väggar så tycks de trivas mycket bra med staden Göteborg.

Text och bild:
Sofia Holm och Sylvia Dahlén
Kommunikation & media 2003
Studium Hisingen

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.