När vardagen bara består av elände som bråk och slagsmål, tar en del människor hjälp av alkoholen som lindrar smärtan, i alla fall för en stund. Jessica, 18, har låtit beroendet gå överstyr. Trots sin unga ålder är hon härdad av tråkiga barndomsminnen och har nästan bara dålig erfarenhet av livet. ”Min barndom har format mig till den jag är”, säger Jessica sorgset.
På ytan är Jessica vilken vanlig tonåring som helst. Hon bor i Torslanda och går i tvåan på ett gymnasium här i Göteborg.
Men en barndom av död, alkohol och tragedier har format henne till en olycklig, vild tjej som ständigt hamnar i problem.
– Jag hade ingen lycklig barndom, berättar Jessica allvarligt. I första klass, i grundskolan, umgicks jag bara med en enda tjej, och hon hade problem hemma. Vi var vilda och hittade på hyss tillsammans.
Ville ha action
När Jessicas kompis flyttade sökte hon vänskap hos två andra klasskamrater, som faktiskt var rätt lugna, men de var ändå busiga och skolkade mycket. Under den här perioden hade hon ingen kontakt med killar alls.
– I mellanstadiet blev det lugnare en tid. Jag hade vänner som brydde sig om mig, men dom tröttnade jag på, jag ville ha mer action i mitt liv.
Jessica började gå ut i sexan och därmed träffade hon äldre människor som hon gillade att umgås med. Första gången hon drack sig full var hon bara tolv år.
– I högstadiet blev det värre och värre, fortsätter Jessica och slår ner blicken. Jag var borta väldigt mycket från skolan. Det var då alkoholproblemen började komma.
Började oskyldigt
För Jessica började drickandet helt ”oskyldigt” med några groggar fredag, lördag, som många andra i hennes ålder. Sedan blev det mer och mer.
Störst är ökningen bland 15–19-åringar men det är ingen ovanlighet att 10–14-åringar måste tas in för avgiftning för att de supit sig redlösa. Det framgår av Socialstyrelsens folkhälsorapport för 2002.
– Det som oroar oss mest är att drickandet går så lågt ner i åldrarna. Det är uppseendeväckande och alarmerande, särskilt den ökade konsumtionen bland flickorna, säger Gudrun Persson, projektledare och ansvarig för folkhälsorapporten, i en artikel i GP.
Det okontrollerade drickandet ökar hos båda könen och flickornas drickande börjar alltmer närma sig pojkarnas. Hembränt står för en ökande andel av det ökande drickandet.
Blev utkastad
För två veckor sedan blev Jessica utkastad från sitt hem. Familjen orkade inte med henne längre. Sedan lång tid tillbaka har hon haft problem med sin far.
Efter gräl och slagsmål fanns ingen återvändo. Jessica var tvungen att lämna sitt hem. Nu bor hon hos en killkompis och hans familj.
– När jag bodde hemma kunde det hända att jag drack varannan dag, när det var som värst. Men de senaste två veckorna har jag faktiskt bara druckit mig riktigt full en enda gång. Jessica får tag på alkoholen genom sina kontakter i Bergsjön, som säljer till billigare pris. Men om hon vill ha kvalitet är det Systemet som gäller.
– Jag har äldre kompisar som också är utsatta.
Hoppas på jobb
Om tio år hoppas Jessica att hon har läst upp sina gymnasiebetyg så att hon kan skaffa sig ett relativt välbetalt jobb. Hon hoppas också att hon har bättre kontakt med sin familj och att alkoholproblemen har minskat, eller rentav försvunnit helt.
– För tillfället är mitt liv relativt harmoniskt, om man räknar bort min familj. Jag känner att jag får styrka när jag bor hos min vän. Och stödet för mitt skolarbete är mycket starkare. Men även om Jessicas liv känns bättre nu än för ett par veckor sedan har inte problemen med alkoholen försvunnit.
– När jag bodde hemma hade jag hela tiden tillgång till alkohol. Alkoholen var det enda jag spenderade mina pengar på. Jag dränkte mina sorger i spriten, eller dränker, tillägger hon med ett sorgset leende.
– Trots stödet jag får av min killkompis händer det fortfarande att jag tar mig en återställare innan jag beger mig iväg till skolan.
Karin Tipple
Munkebäcktsgymnasiet SPMP2A
Fotnot:
Jessica heter egentligen något annat.
http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.