Talk, svett och blodiga händer. Det är vardagen på klättergymmet Fabriken, men varje lördag invaderas denna adrenalinstinna miljö av gap, spring och pipiga röster. Snart ska den omåttligt populära ungdomsgruppen även ut och göra naturen osäker.

Jag kommer in en sliten lokal med högt i tak, klättergrepp hänger på väggarna och svettiga och muskulösa kroppar hänger på klättergreppen. De pressar sig till sitt yttersta för att få tag om det sista greppet och klara av den enorma påfrestningen, som kampen mot tyngdlagen på centimeterstora grepp medför.

Plötsligt springer tre barn förbi mig skrattandes och gapandes. De försvinner bakom ett hörn och nyfiken som jag är går jag efter dem. Jag rundar hörnet och ser ett hav av barn som springer runt, klättrar och brottas med varandra på de mjuka mattorna, som ska dämpa fallet om de ramlar.

Mitt i kaoset står Marcus Jernberg och försöker skapa ordning bland förväntansfulla klättrare.

– Vi får dela upp oss. Alla kan inte klättra rep så hälften stannar här och resten får bouldra ett tag, så byter vi sen.

Även om några blir lite besvikna försvinner det snabbt och de rusar iväg till de lägre väggarna, där man klättrar utan rep, och sätter igång. Marcus står och ska visa hur man firar ner sig själv från toppen med hjälp av en gri-gri, en sorts säkerhets- och firningsanordning.

Killarna står otåligt och lyssnar. Marcus knyter in sig och smyger smidigt upp för den fem meter höga väggen. Han når toppen och börjar förklara och visa de olika knoparna och metoderna. När han äntligen är klar och säger att nu ska de få börja klättra, börjar tjoet och tjimmet igen.

Jag blir lite nyfiken på hur man kan låta ungdomarna fira ner sig själva på det viset. Marcus förklarar att målet är ju att de så småningom ska kunna det här själva och eftersom de använder en prusik-knut, som låser repet om man skulle tappa taget, är det ingen fara.

Det står även en instruktör nere på marken, som kan klättra upp och visa om det skulle bli fel. Ungdomarna får inte heller själva knyta knopar till en början och en instruktör måste alltid kontrollera elevernas säkerhetsanordningar innan de får klättra.

Jag lyckas fånga in en av vildarna, Daniel, 9 år. Hela hans kroppsspråk säger att han egentligen har viktigare saker för sig. Det roligaste verkar vara repklättring och han väntar otåligt på sin tur. Marcus knyter in honom och han börjar bestigningen på en vägg med överhäng.

– Vänta bara tills vi kommer ut och klättrar, skriker han över axeln.

– Vi ska snart ut i Utbybergen. Då börjar det roliga, säger Marcus

Jag avundas snabbt lillkillen när det blir min tur att klättra. De väger ju ingenting och så är de totalt orädda! Att man ska behöva känna sig gammal redan vid 19 års ålder.

Vill du börja klättra och är mellan 12 och 18 år har Göteborgs Klätterklubb den enda ungdomsgruppen av sitt slag i landet. Under lågsäsong (höst, vinter och början på våren) klättar man på klättergymmet Klätterfabriken, som ligger på Fabriksgatan 38-42 i Gårda.

Det kostar 200 kr i medlemsavgift i Göteborgs Klätterklubb och 200 kr i terminsavgift, som används för att köpa utrustning.

Träningarna äger rum på lördagar 10-12 under lågsäsong och under högsäsongen i Utby, torsdagar 18-20. Till Utby kommer du med buss 58 mot Bergsjön. Gå av vid Hindersmässogatan.

Med bil kör du genom Gamlestaden, förbi Bellevue utmed Utbyvägen och sväng vänster vid Österlyckan. Gruppen samlas vid busshållplatsen.

Thomas Zetterberg
Munkebäcksgymnasiet

http://www.munkeback.educ.goteborg.se/
44F2.jpg

Miniordlista

Knyta in sig Att knyta fast sig i repet när du ska klättra.

Säkra Att med hjälp av en särkrings anordning se till så att den som klättar inte faller långt om de tappar greppet och att fira ner personen när denne når toppen.

Bouldra Problemlösningsklättring på mindre väggar eller klippor där man inte använder rep utan har en matta under som dämpar fallet. Är vanligtvis inte högre än fem meter.

Överhäng Klättervägg eller klippa med en starkt lutande vinkel.

Prusikknut En knut som man knyter runt repet, när man ska fira ner sig från en topp. Den stoppar repet om man av någon anledning skulle tappa taget om repet.

Gri-gri En säkerhetsanordning som används till firning och säkring.

Åtta Den viktigaste knopen, som används till det mesta till exempel för att knyta in sig.

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.