Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2018-11-08]

Mixgården flyttar in på stadsmuseet

  • Mixgården samarbetar med Göteborgs Stadsmuseum – och flyttar in med fritidsformat i miniatyr. Foto: Haval Mulla Nazar

Del i utställning Hammarkullens fritidsgård Mixgården kommer att vara en del i fotoutställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” på Göteborgs Stadsmuseum. Mixgården flyttar in under sex veckor och hoppas skapa ”fritidsgårdsfeeling”.

24 november öppnar fotoutställningen och det är Mixgården som arrangerar invigningen. Fritidsledaren Love Puke berättar om planen för öppningsdagen.

– Vi har inte spikat exakt vad som kommer att hända, men vår idé är att få dit lokala artister och kanske en eller två lokala dansgrupper från Hammarkullen. Det blir flera typer av underhållning av uppträdanden.

Under fotoutställningen visas dokumentärfotografen Jens S. Jensens bilder och berättelser från 1970-talets Hammarkullen och Volvo. Han började dokumentera Hammarkullen 1973 genom att fotografera och intervjua människor från stadsdelen. Resultatet blev fyra fotoböcker och livslånga relationer. Jensen engagerade sig också i fritidsgården och dokumenterade ungdomarnas kamp mot nedläggningshot och nedskärningar på 1990-talet.

– Senast Jens var här var innan jag hade börjat arbeta i Hammarkullen, men mina kollegor som har varit här längre berättar att han var väldigt engagerad i Mixgården. Det är viktigt för oss att det finns en koppling på stadsmuseet mellan oss och Jens, att vi är en del av utställningen.

”Mini-Mixgården”
Mixgården tar nu plats museet och ger samtida perspektiv på stadsdelen. Fritidsgården har fått fria händer att utforma en helt egen tillfällig utställning. Rummet kommer att fungera både som utställningslokal och en fritidsgård i miniformat med soffor, ljusslingor och massagestol. Här utlovas bland annat rap på farsi, filmer, intervjuer, collage och musikvideos från Hammarkullen. Stort fokus kommer att ligga på Mixgårdens engagemang och kamp för ett bättre Angered.

– Det kommer att bli lite ”fritidsgårdsfeeling.” Vi har ingen personal på plats, men man får såklart hänga där ändå. Vi hoppas att det blir interaktivt, att besökarna kan göra olika saker när de är där. Vi kommer bland annat att ha skärmar med filmer som ungdomarna har gjort i Hammarkullen

Rekonstruerade foton
Ungdomar från fritidsgården har också arbetat med att rekonstruera flera av Jens S. Jensens dokumentärfoton från Hammarkullen.

– Vi har fortsatt hans tradition. Han kom tillbaka regelbundet och följde upp med de personer han hade pratat med genom åren. Sist han var på Mixgården var 2009 och då tog han porträtt på flera ungdomar. Dem har vi tagit nya bilder på nu, och vi har också gjort kortare intervjuer med dem. Det är så vi knyter ihop historien och Jens arbete. Med hjälp av flera sjundeklassare har vi också rekonstruerat många av de fotografier Jens tog när han var här.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Beslut i kommunstyrelsen

Utformning av jubileumsåret 2021, tillsättning av en Amandakommission för att säkerställa att Göteborgs Stad inte brister i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och utvärderingen av Göteborgs Stads filmsatsning 2014 var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 12 december. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 22 november

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling