Ökad inflyttning och rekordmånga bebisar gjorde att Göteborgsregionen ökade sin befolkning långt över förväntningarna förra året. Att vi blir fler är en förutsättning för framtida ekonomisk tillväxt, enligt Business Region Göteborg.

Politikerna i Göteborgsregionen har satt upp ett mål på 8.000 nya invånare varje år i de 13 kommunerna i regionen, men 2008 ökade befolkningen alltså med hela 10.547 personer. Den största ökningen sedan 1994.

Inte minst beror ökningen på födelseöverskottet, det vill säga skillnaden mellan födda och döda, som förra året uppgick till 4.269 personer. Inte sedan 1973 har regionen upplevt liknande siffror.

Storstad och hav lockar

– Det höga födelsetalet beror på att Göteborgsregionen har en yngre befolkning jämfört med snittet för Sverige och övriga Europa, säger Henrik Einarsson, omvärldsanalytiker på BRG.

Även inflyttningen var ovanligt stor 2008. 6.278 personer flyttade till regionen, varav 2.262 kom från övriga landet, inte sällan utanför Västsverige. – Kombinationen av möjligheterna att plugga, jobba och bo i en modern storstad samtidigt som man har närheten till kusten och Bohuslän gör att många unga människor väljer att flytta hit, säger Henrik Einarsson.

Mer köpkraft uppstår

Att växa befolkningsmässigt är enligt BRG en förutsättning för framtida ekonomisk tillväxt.

– Ju fler människor man är desto fler kombinationer av kunskap finns det, och desto mer köpkraft uppstår när vi agerar med varandra, säger Henrik Einarsson.

Fotnot:
Med Göteborgsregionen avses här Göteborg, Partille, Härryda, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Ale, Alingsås, Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Öckerö och Kungsbacka.