Sommarpraktiken i Biskopsgården får högt betyg av ungdomarna själva: 4,2 på en femgradig skala. Hela 27 av de 134 niondeklassare som praktiserade i somras har erbjudits fortsatt jobb, oftast inhopp på helger eller kvällar.

– Jag trodde inte mina ögon när jag såg siffrorna, det är fantastiskt bra, säger Roger Siverbrant, tidigare ansvarig för sommarpraktiken i Biskopsgården.

Tre veckors betald praktik

– En del arbetsgivare, till exempel hotell och hamburgerrestauranger, har till och med gjort undantag från sina regler om att inte anställa folk under 18 år för att de vill behålla våra duktiga ungdomar. Det känns gott.

Sedan sommaren 2008 erbjuder Biskopsgården samtliga niondeklassare tre veckors betald sommarpraktik. I år har ungdomarna fått betygsätta sin praktikperiod, dels utifrån vad de tyckte att de hade lärt sig och dels hur roligt de tyckte att det var. Och det blir mycket gott betyg – 4,2 i snitt på båda frågorna.

Arbetsgivarna blir glada och stolta

5DC0.jpgNågon enstaka kommentar tyder på tråkiga, enformiga arbetsuppgifter, men hela 84 procent av ungdomarna kunde tänka sig att rekommendera sitt sommarjobb till kompisarna. Och Roger Siverbrant är klart nöjd.

– Det är jättekul. Vi har skickat ut svaren till alla arbetsgivare och de har förstås också blivit glada och stolta över att få så bra betyg.

”Vi besöker samtliga praktikplatser”

Roger Siverbrant vill förklara framgången med att stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården varit mycket noga med att hålla hög kvalitet i relationerna till både företaget och praktikanten.

– Vi är aldrig längre bort än ett telefonsamtal och vi besöker samtliga praktikplatser och praktikanter, för att signalera hur viktigt vi tycker det är att allt fungerar.

Arbetsgivarna får enkät nästa sommar

Ett skäl för att erbjuda alla nior ett sommarjobb är att ungdomarna får något vettigt att göra, och inte ”driver runt och ställer till ofog”. Sommaren 2008 var också ovanligt lugn i Biskopsgården. Men årets sommar förmörkades i augusti av bilbränder och nattlig oro.

– Ja, men det var faktiskt lugnt så länge vår praktik pågick, fram till 10 augusti. Sen dröjde det bara en vecka innan det blev oroligt, kommenterar Roger Siverbrant.

Ungdomarna fick även en öppen fråga om vad de lärt sig under sin sommarpraktik – se nedan vad de svarade. Nästa sommar ska även arbetsgivarna få betygsätta sommarpraktiken i en enkät.

3274