Modemässa för unga lovande designer. Den 5-7 april är det dags för årets Fresh Fish, modemässan för unga lovande designer, på Clarion Hotel Post. Här visar 40 kreatörer upp sina kollektioner och tävlar om titlarna bäst designer inom kläder respektive smycken/accessoarer. Tio utvalda designer ställer också ut på Röhsska museet i höst.

De 40 deltagande kreatörerna finns på plats i Clarion Hotel Posts 1600 kvadratmeter stora mässhall. Dessutom deltar de med var sin kreation på modevisningar som sker flera gånger varje dag från fredagen den 5 till söndagen den 7 april. På söndagen korar juryn Bästa kläddesigner och Bästa smyckes/accessoar-designer.

5D78.jpg
I Fresh Fish jury sitter bland andra Richard Haines, internationell designer och modeillustratör som driver bloggen ”What I saw today”, Anna Appelqvist, inköps- och designchef på Gina Tricot och Roland Hjort, grundare och chefsdesigner för Whyred.

– Jag är särskilt glad över våra fina priser, säger Ali Davoodi, vd och grundare av Fresh Fish.

– Vinnaren inom kläddesign får en betald praktikplats på Gina Tricot med möjlighet till jobb. Smyckes- och accessoardesignern får ta fram ett armband som senare i höst auktioneras ut för Ung Cancer.

Ställer ut på Röhsska
Nytt för i år är att tio utvalda designer får visa upp sina alster på Röhsska museet under september. Utöver de två vinnarna, deltar mottagaren av Publikens pris samt ytterligare sju designer som väljs ut av Röhsska museets nytillträdde chef Tom Hedqvist senare i vår.

Det blir sjunde gången som Ali Davoodi, göteborgsk kreatör och inspiratör inom mode och design, arrangerar Fresh Fish. Hans idé har från början varit att skapa ett koncept och en plattform som riktar sig till lovande designer inom olika kreativa yrken.

Ali Davoodi driver också ett galleri med samma namn och står bakom Nago, New arrivals Gothenburg, en internationell mötesplats där aktörer från olika mode- och designkulturer får chans att utbyta idéer och inspireras av varandra. Årets samarbete inom Nago sker med Danmark och Københavns mode- og designskole. Dessa ställer ut men deltar inte i tävlingen.

4CDC.jpg
Foto: Angelique Johner