Driver eget eller gör hemsida på lovet. Den 26 juni är det dags för årets sommarlovsentreprenörer i åldrarna 16-19 år att sätta fart på sina företag. En dryg månad senare startar även ferieentreprenörerna – 40 unga som nyss slutat nian och ska arbeta med socialt entreprenörskap för Västra Hisingen.

För andra året i rad anordnar Företagsamma Västra Hisingen programmet Sommarlovsentreprenörer. Förra gången riktade man sig enbart till den egna stadsdelen. I år är det unga från hela stan som fått chansen att driva företag en sommar.

Bland de företag som ska få fart under sommarlovet märks ett företag som kommer att erbjuda mobilreparationer och ett annat som ska samla in gamla kläder och göra nya av. Ett tredje ska skapa en portal för unga som till exempel kan underlätta i kontakt med politiker.

− Fast de flesta vet inte än säkert vad de kommer att göra. Det bestäms efter starten den 26 juni. Många söker programmet helt utan idéer, det är inte idéerna som är viktiga. Fokus ligger på ungdomarnas förmåga att utföra ett bra jobb, säger projektledaren Julia Hult.

Ska göra hemsida
Ferieentreprenörerna är något yngre och har nyss gått ut nian. De sätter fart den 29 juli och ska arbeta med socialt entreprenörskap. Verksamheten ingår i de kommunala feriejobben.

− De kommer att sätta upp en hemsida som handlar om hur det är att växa upp som ungdom i Västra Hisingen. Ferieentreprenörerna kommer att fylla den med innehåll som texter, foton och filmer, men också marknadsföra den via sociala medier, säger Julia Hult.

Kickout under Kulturkalaset
I tre veckor jobbar ferieentreprenörerna innan den stora kickouten äger rum tillsammans med sommarlovsentreprenörerna. Den 14 augusti kommer de sammanlagt 65 ungdomarna att i samband med Kulturkalaset visa upp vad de har åstadkommit.

− Förra året hade vi en mindre kickout i våra egna lokaler, men i år är vi på Kanaltorget och vill nå fler människor och hoppas även på att skapa intresse inför nästa år, säger Julia Hult.