Hotet om allt sämre ekonomiska tider leder nu till att stödverksamheten Företagsakuten växer. Business Region Göteborg (BRG) och Västra Götalandsregionen satsar en kvarts miljon kronor för att fler konsulter ska kunna stödja mindre företag som råkar i ekonomisk knipa.

– Konjunkturen är som den är och vi ser att behoven finns. Nu vill vi hitta några konsulter ute i regionen, så att jag kan koncentrera mig på företag i Göteborgsregionen, säger Leif Stålberg som driver Företagsakuten.

Hjälp och råd under sekretess

Tanken är hitta ett par lämpliga personer i till exempel Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad som kan ge stöd på deltid.

– Det svåraste blir att hitta rätt personer. Vi startar vid årsskiftet med 250.000 kronor, men när de nya konsulterna gått in i sina roller, kommer det att bli mer pengar, säger Leif Stålberg.

Företagsakuten erbjuder rådgivning och förhandlingshjälp till mindre företag i kris, självklart under sekretess och tystnadsplikt.

Har hjälpt mer än 600 företag sen 1998

Ofta räcker det med fem timmars gratis konsultation för att få företaget på rätt köl igen. Om det inte räcker, kan ”företagsdoktorn” Leif Stålberg lotsa vidare till ett specialistteam med revisorer och företagsrekonstruktörer, allt för att undvika konkurs och uppsägningar.

Företagsakuten har funnits i Göteborg sedan 1998 och har hjälpt över 600 företag med ekonomiska problem. Enligt egna uppgifter har man kunnat rädda 1.600 av totalt 2.000 hotade arbetstillfällen.

– De senaste åren har jag jobbat med företag både i Göteborgsområdet och ute i regionen, men resorna tar mycket tid. Med några fler medarbetare ute i regionen kan vi jobba mer effektivt, säger Leif Stålberg.

Ett västsvenskt koncept

Företagsakuten drivs av BRG i samverkan med branschorganisationen Företagarna, Almi, Ackordscentralen och Öhrling PriceWaterhouseCoopers.

Verksamheten är ett västsvenskt koncept som fått efterföljare på andra håll, till exempel i Värmland.

Företagskuten ska dock inte förväxlas med hjälptelefonen med samma namn, som upprättats på riksnivå av Företagarna.