Hav, fisk och skaldjur. Go to Sea är femdagarssatsningen som hyllar havet, firar fisken - och gärna serverar skaldjur. För tredje året lyfter Göteborg, 23-27 februari, fram allt det goda som bidrar till att göra staden vid vattnet unik.

När Göteborg & Co i februari 2014 första gången lanserade Go to Sea var tanken att låta göteborgarna komma nära själen i sin egen stad. Via kontakten med havet, fisket och skaldjuren – och med sikte på jubileumsåret 2021.

– På bara ett par år har allt blivit så mycket större. Våra egna soppcontainers, där Göteborgsrestauranger erbjuder god och prisvärd fisksoppa finns förstås kvar, men väldigt många fler har hakat på med egna initiativ, säger Birgitta Bergerlind som varit verksamhetsansvarig ända sedan starten.

Hoppas locka nya besökare
Göteborgarnas önskan att komma nära vattnet är fortfarande en av arrangörernas grundpelare – en annan är önskan att låta omvärlden förstå vad mycket fint och gott staden har att erbjuda.

Redan nästa år räknar Birgitta Bergerlind med att evenemanget tydligare också ska försöka locka gäster utifrån till Göteborg.

– Fast i grunden kommer konceptet ändå att vara detsamma, säger hon.

Nya projekt välkomnas
Hur Go to Sea utvecklas hänger istället mycket på vilka idéer som föds bland stadens entreprenörer. Redan i år finns det en massa nya satsningar som introduceras för första gången, som till exempel:

# Gratis prova-på-fiske i kanalen vid Bältesspännarparken
# Göteborgsmästerskapen i ostronöppning
# Gratis guidning på Göteborgsoperan tillsammans med fisklunch och musik med havstema
# Västkustskt tångbad på Hagabadet
# Möjlighet att smaka brasilianska och afrikanska fiskrätter i Gamlestan.

Det i år rekordstora programmet presenteras överskådligt på Go to Seas nya hemsida – se länk nedan.

Fisk på skolans matsedel
Alla förskolebarn, skolbarn och även en del äldreboenden kommer att serveras fisk flera gånger under Go to Sea-veckan, och en del av dem kommer också att få ta en närmare titt på fisken före tillagningen.

– Det finns så många sätt att ta till vara närheten till havet. Inte minst genom att turista i sin egen stad, och ge sig iväg till miljöer där man kanske annars inte är så ofta, säger Birgitta Bergerlind och fortsätter:

– Hur många göteborgare har till exempel varit på fiskeauktionen i Majorna?

Årets upplaga av Go to Sea pågår under fem dagar från tisdagen den 23 februari till och med lördagen den 27 februari.