Kryssningsfartyget Jewel of the seas, med en besättning på 900 personer och med plats för 2.300 passagerare, anlöper Göteborg nästa år. Fartyget tillhör världens näst största kryssningsrederi Royal Caribbean. Det är första gången något av rederiets fartyg besöker Göteborg och hela nio anlöp är hittills inbokade.

Sedan några år marknadsför Göteborgs hamn och Göteborg & Co tillsammans Göteborg som kryssningsdestination och 2009 ser ut att bli ett nytt rekordår.

Hittills i år har Göteborgs hamn räknat in 32 anlöp vilket innebär 31.000 kryssningsturister till Göteborg. Lika många fartygsanlöp är redan anmälda för 2010 men med större fartyg vilket innebär runt 45.000 passagerare.

Spenderar runt 900 kronor i hamn

Det italienska kryssningsfartyget MSC Lirica, som tar 2.000 passagerare från främst Syd- och Centraleuropa, gör i år tre stopp i Göteborg efter succén förra året.

– Vi stannade för första gången med MSC Lirica i Göteborg förra sommaren och passagerarna uppskattade stoppet och våra utflykter där så mycket att vi utökar från ett anlöp till tre, säger Håkan Jalvén, nordisk försäljningschef på MSC Cruises.

Den genomsnittlige kryssningsturisten spenderar runt 900 kronor i Göteborg på shopping, rundturer och utflykter till exempelvis Marstrand och Gunnebo. Det innebär cirka 25 miljoner kronor i intäkter från kryssning i år och nästan dubbelt så mycket nästa år.

493E.jpg

MSC Lirica kom till Göteborg första gången förra året. I år gör hon tre stopp här. Foto: MSC Cruises