Sex gymnasietjejer från Gårdsten har med sitt kunskapsföretag Mahi fått utmärkelsen" Årets unga företagare i Göteborgsregionen". Med sin affärsidé att sälja kurser för att stärka tjejer vann de bland 135 företag i tävlingen som i helgen avgjordes på mässan ”Våga vara egen”.

– Mahi är ett företag för att förbättra andra tjejers självkänsla, det är rätt enkelt. Det började med vår tjejförening GIFT i Gårdsten. Genom den fick vi gå flera kurser, till exempel i Mångfald och dialog. Vi har tagit alla våra kunskaper och lagt ihop dem till ett koncept som vi kallar Mahi, berättar Mahdere Dawit som går i tvåan på Göteborgs Tekniska Gymnasium.

Gnosjö kommun köpte kurs

Som en del i ämnet ”Ung företagsamhet” drog Mahdere och hennes fem kompisar från Gårdsten igång sitt företag. De började från grunden med affärsidé, marknadsundersökning och marknadsplan. Därmed föddes Mahi som betyder ”en vis som tänker långt” på gammalsomaliska.

Och affärsidén var så bra att tjejerna nu sålt kurser för 30.000 kronor till bland annat Gnosjö kommun. Behållningen har de skänkt till tjejföreningen GIFT i Gårdsten.

Avvecklas och återuppstår

– Vi gör övningar helt enkelt, sitter och pratar och tar upp saker som man vanligtvis inte diskuteras i skolan. Egentligen vänder vi oss till alla människor, men i marknadsundersökningen som vi gjorde innan vi drog igång företaget så var tjejer mest intresserade.

Mahdere och hennes kompisar måste snart avveckla sitt lyckade företag hur märkligt det än kan låta, det ingår i undervisningen. Men Mahi kommer att återuppstå i annan form:

– Senast till hösten kommer vi att ha omvandlat Mahi till ett handelsbolag i stället, säger Mahdere.

Men först ska de representera Göteborgsregionen i den nationella tävlingen ”Ung företagsamhet” som avgörs i Stockholm i maj.

Fotnot:
GIFT är en tjejgrupp i Gårdsten som träffas en gång i veckan och diskuterar, lyssnar på föreläsningar om bland annat alkohol och droger, våld mot kvinnor och könsstympning.