Ungt inflytande första utmaningen. I måndags började ett 70-tal ungdomar på Hisingen sina sommarjobb som ferieentreprenörer. Redan på tisdagen lanserades deras första utmaning: En tävling för unga om stadsutveckling. Segraren får träffa kommunstyrelsen för att sälja in sitt förslag!

Totalt ska 145 ungdomar som nyss gått ut nian sommarjobba som ferieentreprenörer på Hisingen.

De får den vanliga kommunala ferielönen, 59 kr i timmen, men arbetar som entreprenörer, med att driva fram idéer och projekt. En projektledare och tolv handledare stöttar och coachar.

Unga lobbyister
På idéstadiet finns bland annat att planera och genomföra en Hisingsfestival i augusti, att göra en film som marknadsför Hisingen och att bedriva lobbying – Ungt inflytande – vid Volvo Ocean Race i Frihamnen nästa vecka.

– Ungt inflytande blir vår första stora grej, säger projektledaren Julia Hult.

– Då ska en grupp ungdomar gå runt bland dem som ställer ut i Frihamnen, främst Göteborgs Stad, och erbjuda sina tjänster och tankar. Till exempel vill kanske Parkeringsbolaget diskutera mopedparkeringar för unga?

– Vi erbjuder helt enkelt en chans till dialog med ungdomar, en chans att se de unga som en resurs, vare sig det handlar om problemlösning, marknadsföring eller något annat, säger Julia Hult.

Röstar på Facebook
Nästa stora grej för ferieentreprenörerna blir tävlingen i stadsutveckling, som nu ligger öppen på deras hemsida www.ferieentreprenor.se.

– Alla mellan 15 och 25 år får skicka in förslag på en plats eller ett område i Göteborg som de vill förbättra på nåt sätt, berättar Julia Hult.

¬– Det får inte vara alltför avancerat med stora byggnader, utan kanske en scen som alla får uppträda på, en grillpalts med belysning eller en skateramp.

Man tävlar genom att ladda upp sitt bidrag på hemsidan, sedan blir det omröstning via Facebook och utslag från en jury.

Träffar kommunledningen
Segraren får träffa en arkitekt och bygga en modell eller digital skiss och sen presentera det för Göteborgs högsta politiker, kommunstyrelsen.

– Vinnaren får träffa politikerna i kommunstyrelsen under Volvo Ocean Race i Frihamnen nästa vecka, det ska bli jätteroligt att se hur det går, säger Julia Hult.

– Vi kommer också att göra olika events, happenings och filmer som på olika sätt lyfter allt positivt och gott som finns och sker här på Hisingen. Vi vill inspirera de unga att våga själva och hitta grymma förebilder och inspirationskällor!

Ferieentreprenörerna arrangeras av alla tre stadsdelar på Hisingen, på initiativ av stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen.