Målmedvetet företagande. Varje år delar Göteborg & Co ut Companipriset till framgångsrika företag i Göteborgsregionen. En av årets vinnare – Göteborgsbaserade Avinode – började som ett projekt vid Chalmers entreprenörsskola med affärsidén att digitalisera bokningen av privata jetplan.

För drygt tio år sedan var det en omständlig historia att boka ett privat jetplan. Flygmäklare använde tryckta kataloger och det kunde ta ett dygn att få en offert. Samtidigt hade flygplanen en genomsnittlig flygtid på 1,5 timme per dag.

– Det var rena stenåldern. Vår idé var att bygga en webbaserad beställningsportal. Vi kan marknadsföra planen där de står. Är ett plan på Mallorca en vecka ska det inte stå still där, säger Niklas Berg, vd för Avinode.

Kontor i Brasilien och USA
Det hela startade som ett projekt vid Chalmers entreprenörsskola. Fjorton år senare har företaget växt sig starka i Europa och USA. Idag har bolaget 70 anställda fördelade på ett kontor i Brasilien, två i USA och huvudkontoret i Göteborg.

Enligt Niklas Berg beror framgången på ett bra team och kombinationen av hårt arbete, flyt och timing.

– Vi tror att private jetbranschen står inför samma resa som det traditionella flyget gjort. På 70-talet såldes alla flygbiljetter genom resebyråer. Idag beställer slutkunden själv. Där tror vi att vi är i framtiden, även för vår nisch, säger han.

Delar priset med familjeföretag
Avinode delar årets Companipris med familjeföretaget Oscar Instrument i Kungälv som grundades 1968. Idag har företaget tre affärsområden: medicinkylskåp, undersökningsmöbler och diagnostikutrustning. De två förstnämnda produktgrupperna tillverkar och utvecklar de själva i sin fabrik i Kungälv.

Companipriset, som delats ut sedan 1994, syftar till att inspirera till företagande och visa upp det innovativa och kreativa Göteborg. I bedömningsgrunderna finns bland annat kreativitet, entreprenörsanda, nytänkande, samverkan, hållbarhet och sund finansiering.