När vi köper en ny bil söker vi ofta efter en helhetsupplevelse som talar om vilka vi är eller vem vi vill vara. Design och livsstil styr konsumtionen i högre grad än förut. ”Det har blivit viktigt att omge sig med saker som återspeglar personligheten och som ger oss mervärde i form av upplevelser”, säger Henrik Otto, designchef på Volvo cars.
När konsumenterna lägger större känslomässigt värde på de saker de köper, ställer de också nya krav på företagen.
Gamla värden som pris och kvalitet har fått konkurrens av design, känslor och livsstilsmönster. Volvo ligger långt framme i den utvecklingen och fick förra året Stora Designpriset för SUV-modellen XC90. Men vad är det som styr designen?
– För det första är det vårt arv. Man måste känna igen att det är en Volvo. Lagar och förordningar ger oss också vissa parametrar att arbeta ifrån. Inspiration hämtar vi ofta från andra branscher, säger Henrik Otto som just nu har några medarbetare nere på möbelmässan i Milano.
Visuell identitet
Som designchef är hans jobb att förvalta företagets visuella identitet och se till att Volvo hela tiden förnyar sig. Volvo räknas idag till upplevelseindustrin och marknadsför sig själva allt mer åt det hållet.
Volvo Ocean Race och reklamfilmerna med en död fisk i huvudrollen är talande exempel. Men att Volvo har övergett kvalitet och säkerhet till förmån för upplevelse, är inget Henrik Otto skriver under på.
– Vi gör inga som helst avkall på säkerhet eller kvalitet. Volvo kommer alltid att stå för kvalitet och vara en bil som hela familjen färdas säkert i.
Åktur ska höja humöret
Med tanke på att folk tillbringar allt mer tid i sina bilar på grund av trafikförhållandena, blir bilen också viktigare. Henrik Ottos designideal är ett fordon som gör föraren på bättre humör efter en åktur.
– Det vore den ideala körupplevelsen, inte det att man sitter bekvämt, utan att man blir utvilad av att sitta i bilen och känner sig uppfräschad när man kommer fram.
Han tror att vi i framtiden inte bara vill fylla bilarna med tekniska intryck, utan istället vill bli befriade från ansvar.
Ett exempel på det är en av Volvos konceptbilar som själv kopplar upp sig till verkstan när det är dags för service och sedan ger en tidsbekräftelse tillbaka.
I Telematics Valley på Lindholmen arbetar man med de här idéerna som innebär oändliga möjligheter.
Jakt på mer utrymme
Teknikutvecklingen är den stora drivkraften i designen. Volvo har redan surroundanläggningar för ljud, bildskärmar som visar dvdfilm, GPS-system och integrerad telefon. Vad blir nästa steg?
Kommer det att finnas massagestolar och mikrovågsugn som standard i framtidens Volvo? Henrik Otto avslöjar att man bland annat har ögonen på glas som ändrar färg, optiska fibrer i textilier som kan lysa och telematik. Den stora utmaningen är dock att få mer plats över till framtida behov.
– När vi får alternativa bränslen som gör att vi kan ta bort motorn fram och kanske sätta motorer på varje hjul, öppnar sig nya spännande möjligheter.
– Vi tittar även på lättare möblemang och andra uppvärmningssystem för kupén. Den som bestämmer vad vi ska göra med det extra utrymmet som frigörs, är inte vi på designavdelningen, utan kunden. Det är alltid köparen som styr utvecklingen, avslutar Henrik Otto.
* Fotnot:
Stora Designpriset är ett av Teknikföretagen, Svensk Industridesign och Svensk Form nyinstiftat pris. Det ska lyfta fram företag där designen haft en avgörande betydelse för företagets ekonomiska framgångar.