Tillverkar mänsklig vävnad i 3D-printer. Bioteknikföretaget Cellink belönas med Göteborgs companipris 2021 för sin entreprenörsresa och innovativa lösningar för framtidens medicin. Cellink utvecklar och producerar mänsklig vävnad i 3D-skrivare med hjälp av biobläck gjort av alger och cellulosa. Företaget startades i Göteborg 2014 och är nu världsledande inom så kallad biokonvergens.

Erik Gatenholm, vd och en av Cellinks grundare.

− Som internationellt företag som startade sin resa i Göteborg är jag extra stolt över att ta emot Göteborgs Companipris, säger Erik Gatenholm, vd och en av företagets grundare.

Erik Gatenholm flyttade till Göteborg från USA 2014 med ambitionen att göra framtidens medicin tillgänglig för fler. Hans far Paul Gatenholm är forskare inom bioprinting och har tagit fram ett banbrytande biobläck av alger och cellulosa.

Tillsammans med kompanjonerna Héctor Martínez och Gusten Danielsson köpte Erik Gatenholm de immateriella rättigheterna till biobläcket och kombinerade det med en egenutvecklad 3D bioprinter.

Banbrytande och innovativ forskning

Idag finns Cellinks produkter i över 2 000 laboratorier i fler än 65 länder och har en stor del av världens 20 största läkemedelsbolag som kunder.

− En entreprenörsresa som gått i omänsklig fart, och framförallt imponeras vi över Cellinks banbrytande och innovativa forskning som tagit livsavgörande kliv framåt inom Life science och skapat ett världsledande företag som sätter Göteborgsregionen på kartan, säger Kristin Mari Riera projektledare på Näringslivsgruppen Göteborg & Co.