Minglar med chefer för Göteborgshotellen. Förra årets omgång ledde till arbete för nästan alla. I år utökas satsningen på att ta tillvara utrikesföddas kompetens inom hotell- restaurang- och servicebranschen. Onsdag 11 mars möter femton hotellchefer ett trettiotal svenskstuderande för ett mingel med syfte att förmedla praktikplatser.

– Meningen med projektet är att korta vägen till egen försörjning. Men vi är ärliga med dialogen. Vi säger inte att de får ett jobb, utan att vi öppnar dörren, säger Alexander Decerein, projektledare på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

För de flesta jobb krävs kompletta betyg i svenska för invandrare. För Hotelltalangerna räcker det att ha klarat B-nivå. Bland de 60 intresserade som kom till ett första stormöte i februari har nu 30 gått vidare. Under onsdagseftermiddagen möter de representanter från de stora hotellen i Göteborg för ett mingel på Novotel vid Klippan. Där förmedlas praktikplatser, där deltagarna sedan kommer arbeta under 12 veckor framöver.

Praktiken kombineras med en svenskkurs som är specialanpassad för hotellbranschen, samt kurser som ingår i hotell- och restaurangprogrammet.

Efter förra årets omgång fick alla deltagare jobb i någon omfattning. Förutom att de fick in en fot på arbetsmarknaden förbättrade många deltagare sin svenska rejält, tack vare möjligheten att öva i ett sammanhang, enligt Alexander Decerein.

Varför vill hotellen göra det här?
– De inser att det är en rekryteringsbas. De får ju folk som de hinner lära känna, som de ser vad de går för och som visar en vilja och ett engagemang.