Högst beläggning i Norden. Hallå där Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, som har bra koll på Göteborgs besökssiffror. Hur kan ni redan nu summera sommaren för besöksnäringen?

Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

– Hotellen, som nog är de vi har bäst koll på, i Göteborg har haft en väldigt bra sommar. Det var lite trevande i juni men ordentligt uppåt en bit in i juli. Då var beläggningen 80 procent, vilket är jättebra och bättre än vad man förväntat sig. Med den siffran är Göteborg faktiskt bäst i Norden. Ett vanligt år är beläggningen på Göteborgs hotell 90 procent, men då är det många evenemang i staden som fyller hotellen.

Vilka är det som besökt Göteborg?

– Det är fritidsresenärer som dominerat. Mycket svenska besökare som har ett sug efter att resa och uppleva andra saker. Då är vissa sommarstäder väldigt populära och Göteborg är en av dem. Sedan har vi haft en otroligt stark återhämtning för kryssningsfartyg – och det fortsätter under hösten. 79 anlöp är planerade i år. Återhämtningen är en effekt av att Tyskland släppte sina restriktioner för kryssningsfartyg i våras, och att Sverige var ett av få länder där det var tillåtet att lägga till.

Hur har det gått för besöksmål som till exempel Liseberg?

– Liseberg har i princip haft fullbokat hela säsongen. Även från 15 juli då de kunde öka på besöksantalet med ungefär 1 000 personer per dag. Det är samma med andra ställen som sålt förbokade biljetter, till exempel Universum och Paddanbåtarna. De har sålt sina platser. När det gäller Turistbyrån på Kungsportsplatsen så har de fördubblat antal besökare jämfört med förra sommaren. Men fortfarande betydligt färre än 2019.

Hur är förväntningarna inför hösten?

– Osäkerheten har ökat jämfört med i början av sommaren. Det finns fortfarande mycket restriktioner runt om i världen. Affärsresandet, som driver besöken mycket under hösten med mässor och kongresser, har heller inte kommit igång alls på samma sätt. Den svåra situationen på grund av pandemin är inte över. Göteborg & Co:s bild är att besöksnäringen inte riktigt vet hur hösten kommer att bli.

Vad gör Göteborg & Co för att locka hit besökare i höst?

– Vi har som vanligt kampanjer, och gör en del tillsammans med Liseberg inför till exempel jul. Exakt vad det blir är inte bestämt. I övrigt jobbar vi mycket med sociala medier för att locka besökare.

Foto: Per Pixel Petersson