Goda exempel, panelsamtal och mingel. Investerare frågar män vilken potential de ser i en företagsidé, medan kvinnor får frågan vilka risker det finns. Där krävs en förändring. Under onsdagseftermiddagen anordnas Cash is queen på Yesbox i Gamlestaden, där investerare och företagare av alla kön får mingla, prata kvinnors företagspotential och låta sig inspireras.

Bara en procent av riskkapitalet i Sverige går till bolag grundade av kvinnor. Forskning visar att de olika utgångspunkterna när investerare närmar sig en företagsidé är en av anledningarna till att det ser ut som det gör. Det vill eventet Cash is queen vara med att ändra på.

– Det är en helt orimligt låg siffra, som inte bara är orättvis utan också innebär att vi som land inte tar tillvara den kompetens som finns. Vi förlorar mängder av potential på det här sättet och Cash is queen är ett sätt att ändra på det. För det handlar inte bara om att mötas här, utan om att ta med sig de nya tankarna in i framtida möten och sammanhang, säger Maria ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset Göteborg och moderator för eventet.

Visar på utmaningar för kvinnor
Cash is Queen bjuder på inspiration i form av entreprenörer, investerare och idésprutor som berättar om lyckade företagssatsningar i bolag ägda av kvinnor. Bland annat deltar Sveriges så kallade app-drottning, entreprenören Susanna Birgersdotter, och riskkapitalprofilen Aurore Belfrage. Det blir också tillfällen till mingel och samtal.

– Det här är ett samarbete för att visa vilka utmaningar som finns för kvinnor att få tillgång till riskkapital, samtidigt som vi vill ge inspiration och pepp inför framtiden, Det handlar om att skapa lika förutsättningar för alla och på ett positivt sätt lyfta frågan om vad vi gemensamt kan göra för att få till en positiv förändring, säger Maria Lindström, näringslivsutvecklare Business Region Göteborg.

Mellan 150–200 personer deltar i eventet och ungefär en femtedel av de anmälda deltagarna är män.

Årets entreprenör får pris 
– Självklart skulle vi gärna se att fördelningen vore 50/50, men det är ändå många fler män än vad det brukar vara på den här typen av evenemang. Det ser vi som väldigt positivt, för det här är inte en könsfråga, utan en fråga om potential, säger Maria ben Salem Dynehäll.

Under eftermiddagen delas också det nationella priset Årets entreprenör ut, till en än så länge hemlig vinnare.

Cash is queen hålls på Yesbox i Gamlestadens fabriker onsdag den 23 oktober klockan 12.30 – 17.00. Mingel, seminarier och lättare tilltugg. Evenemanget är gratis och samarrangeras av Almi, Business Region Göteborg, Connect Väst, Drivhuset Göteborg och Västra Götalandsregionen.