Göteborgsbutikernas kreativa shoppinglösningar. Funderar du på hur du ska handla dina julklappar i år? Eller har du en kanske en favoritbutik du inte kan besöka på grund av pandemin? Nu erbjuder butiker i Göteborgs city coronasäkra shoppinglösningar.  

Jessica Westh jobbar med att stärka Göteborg som shoppingstad.

Samtidigt som restriktionerna skärps och vi får rådet att hålla oss hemma, är vi inne i den period på året då vi vanligtvis handlar som mest. För mindre butiker, utan utvecklad online−försäljning, är den ekvationen en svår utmaning.

− Men ur situationens allvar har det fötts en helt fantastisk kreativitet och samarbetsvilja hos stadens handlare som har skapat olika coronasäkra shoppinglösningar, säger Jessica Westh på Göteborg & Co som arbetar med att stärka Göteborg som shoppingstad.

Digitalt butiksbesök

Flera butiker har gått samman och erbjuder gratis hemleverans. Om beställningen görs senast klockan 13:00 sker leveransen redan samma dag mellan klockan 17:00 och 21:00. Butiker, kaffer och restauranger runt bland annat Avenyn samarbetar med Foodora och kan erbjuda hemleveranser inom 30 minuter.

Andra exempel på shoppinglösningar är livesändningar på Instagram och videosamtal där butikerna presenterar sina produkter och kunden kan går runt i butiken ”digitalt”.

En del butiker erbjuder tidsbokning då man garanteras en mer eller minde kundfri butik att handla i. Andra utökar sina öppettider med morgnar och kvällar för att skapa fler handlingstillfällen med lite folk i lokalen. Många har också kompletterat sin fysiska butik med en nätbutik.

− Bland annat i Haga kan du hämta dina varor utanför en del butiker och betala med swish, säger Jessica Westh.

Men hur kan konsumenten få reda på erbjudanden och komma i kontakt med en butik?

Hashtagen ”fördittgöteborg” är en satsning som Göteborg och & co gör tillsammans med Business Region Gothenburg för att stötta stadens handlare i julhandeln.

Jessica Westh berättar att hon möter oro från många göteborgare som vill ha kvar ett levande city även efter pandemin.

− Alla kreativa lösningar gör att vi faktiskt till stor utsträckning kan köpa våra julklappar där vi brukar − och på så sätt stödja vår lokala handlare eller favoritbutik, säger hon.