Ny kvartalsrapport från BRG. Vi har bara sett början av coronavirusets effekter på Göteborgsregionens näringsliv. Fallande efterfrågan har redan påverkat företagens lönsamhet och fler varsel är att vänta. En nedgång av fordonsindustrin slår dessutom mot hela landet. Det slår Business Region Göteborg, BRG, fast i sin konjunkturrapport.

Brexit och handelskrig mellan USA och Kina, som tidigare har varit de största hoten mot ekonomin, bleknar nu mot bakgrund av covid-19-pandemin. När Business Region Göteborg släpper sin konjunkturrapport för det första kvartalet uppmärksammar man virusets konsekvenser med en extra fördjupningsdel.

Klicka på bilden för att läsa BRG:s första kvartalsrapport för 2020. Länken finns också längst ner i artikeln.

– I takt med den fallande efterfrågan vi nu ser i omvärlden kan vi utgå från att regionens företag får sämre lönsamhet och lägre likviditet. Det kommer större åtstramningspaket och tyvärr kommer de innehålla varsel, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

– Samtidigt ska vi inte glömma att många ingångsvärden ser väldigt bra ut eftersom vi har haft högkonjunktur i princip fem år. Det betyder att de tapp vi får nu kommer från en hög nivå, fortsätter han.

Vet mer till sommaren
I nuläget är det dock svårt att dra alltför många slutsatser om effekterna av covid-19.

– Statistiken blir fort inaktuell just nu. Till sommaren kommer vi ha en bättre uppfattning om var vi står, säger Henrik Einarsson.

I Göteborgsregionen har verksamheter kopplade till besöksnäringen redan drabbats hårt av pandemins konsekvenser.

Negativa effekter sprids till mellan branscher
Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg, tror att samma utveckling väntar i flera branscher. Genom att titta på hur branscherna är sammankopplade kan man analysera spridningseffekter av att antalet sysselsatta minskar i en bransch.

– Fordonsindustrin är till exempel underleverantörstung och har stor påverkan på ytterligare led. En minskning med 100 anställda där innebär att ytterligare 244 personer förlorar jobbet, det vill säga totalt 344 personer. Cirka 160 av dessa jobb finns utanför Göteborgsregionen. En nedgång kommer med andra ord få stora konsekvenser för hela landet, säger Peter Warda.