"Måste uppvisa negativt covid-test för gränspolisen". 700 passagerare från fartyget AIDAsol blir i morgon fredag 18 juni de första kryssningsturisterna i år som kliver iland vid Arendal. Och det sker under mycket kontrollerade former. ”Även när passagerarna går i land kommer de att hållas i fartygets bubbla”, säger Martin Meriwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn AB.

– Gästerna lyder också under samma inreserestriktioner som övriga turister i Sverige, vilket innebär att de i dagsläget måste uppvisa ett negativt covid-test för gränspolisen innan de kliver i land, säger Martin Meriwall.

Sightseeing i bussar

Det är kryssningsfartyget AIDAsol som anlöper med cirka 700 passagerare, ungefär hälften mot vad fartyget har plats för. Detta för att kunna hålla avstånd och undvika trängsel ombord och på terminalen.

Det blir årets första kryssningsanlöp där passagerarna tillåts gå i land men de kommer inte att få uppleva Göteborg på egen hand. Rederiet ordnar istället sightseeing från bussar som bara är fyllda till hälften och vandringar och cykelturer i området.

Kan sända positiva signaler

Redan förra helgen kom kryssningsfartyget Mein Schiff 6 till Göteborg men då fick passagerarna stanna ombord och uppleva skärgården, Älvsborgs fästning och Göteborgs hamninlopp från fartyget. Den 20 juni är fartyget tillbaka med cirka 1000 passagerare som då kommer att få gå iland under liknande former som passagerarna på AIDAsol.

– Det är fantastiskt kul att vi äntligen kan komma i gång med kryssningssäsongen och sakta men säkert erbjuda utländska besökare möjlighet att besöka vår stad. Förhoppningsvis kan detta också sända positiva signaler till besöksnäringen att de utländska besökarna börjar hitta tillbaka, säger Martin Meriwall

60 planerade anlöp i år

Totalt är cirka 60 kryssningsfartyg planerade att anlöpa Göteborg under resten av 2021. Fartygen har stränga hälsoprotokoll, stor kapacitet att göra covidtester och möjligheter att ordna karantän ombord. Göteborgs Hamn har också löpande samarbete och dialog med berörda myndigheter.

– Vi har anpassat terminalen och flödet av gästerna i samråd med både rederier och myndigheter för att säkerställa gott om utrymme och för att undvika trängsel i terminalen. Det ligger väldigt mycket planering bakom detta, säger Martin Meriwall.