Dataspelsbranschen är en av världens snabbast växande. Och i Göteborg sker en hel del spännande inom det området. Visste du att ett av de mest sålda spelen för dator är gjort av ett göteborgsföretag?

Det handlar om företaget Digital Illusion som tagit fram spelet Battlefield 1942, som handlar om andra världskriget.

För det spelet har de fått många priser och utmärkelser – bland annat utsågs de till årets IT-företag i landet bara för någon vecka sedan. Mycket beroende på att Battlefield 1942 blivit en sådan framgång internationellt.

Smarta idéer

En ny rapport från KK-stiftelsen visar att det finns fler företag som sysslar ned dataspel i Stockholm än i Göteborg, men att Göteborgsföretagen står för halva den summa som de svenska spelen omsätter i pengar.

– Det är positivt att så pass få företag står för en stor del av kakan, men självklart är det så att det blir en större trygghet med fler aktörer, säger Björn Ek, biträdande projektledare på Business Region Göteborgs branschprojekt IT Centrum Väst.

59EA.jpg– Men det här en bransch som förändras. En slutsats man kan dra av rapporten är att det finns smarta idéer och tekniskt kunnande här. Västsverige har en stor fördel av den kunskap som finns här och som kommer till användning för dataspelsutveckling.

Som exempel nämner han filmindustrin med Trollywood i Trollhättan, visualisering som används inom industridesign, animering och simulering som företag använder exempelvis inom fordonsindustri och medicinteknik. I stan finns också Chalmers, ett IT-universitet och spellaboratorier där man tänjer på gränserna och tar fram mycket spännande teknik.

Enligt Björn Ek är det framför allt två områden som Göteborg utmärker sig inom när det gäller dataspel. Speldesign – alltså hur ett spel ska läggas upp rent berättarmässigt – och online-spel.

Spel i mobilen

På Future Applications Lab, som sorterar under Viktoriainstitutet, utvecklar man bland annat verktyg för att skapa spel för handdatorer och mobiler. Det finns ju många olika telefonmodeller, och ett spel ska se likadant ut och fungera likadant oavsett om spelaren har en Nokia eller Ericsson. Det problemet löser GapiDraw.

En majoritet av världens spelutvecklare använder sig av den plattformen. Att kunna spela spel med flera spelare över Internet lockar alltfler. MindArk – också från Göteborg – har skapat Project Entropia, ett online-spel som inte går att köpa i affären.

Det finns bara att ladda ner från nätet men har redan närmare 80 000 användare spridda runtom i världen. Just nu har man fullt upp med att översätta spelet till kinesiska.

Räddar djur

– Det som utmärker spelbranschen i Göteborg är spännvidden. Här finns stora, etablerade spelföretag som Digital Illusions men också ett antal nya, spännande aktörer som kan bli stora imorgon, säger Björn Ek.

Jungle Peak kan vara ett av dem. Där håller man precis på att ta fram ett spel i samarbete med Världsnaturfonden. Själva spelet går ut på att välja den rätta vägen, vilket i spelet innebär att rädda utrotningshotade djur till tillflyktsorten Azaya.

Tanken är att det ska vara ett så kallat lek- och lärspel för barn och ungdomar. Utan våld.

Visste du att…

… dataspelbranschen omsatte 1,5 miljarder kronor i Sverige 2002.

…Battlefield 1942 från göteborgsbaserade Digital Illusions prisbelönats som världens bästa online-spel i Annual Interactive Achievements Awards 2002 – spelbranschens motsvarighet till filmbranschens Oscarsgala.

… Interaktiva institutet i Göteborg bedriver forskning inom interaktiva IT-lösningar för textilier, till exempel bordsdukar och kläder. Ett exempel är trådlöst kommunicerande kuddar som reagerar på beröring – om någon lägger sig på den ena kudden börjar den andra lysa med ett svagt sken…

… Interaktiva Institutets PLAY-studio nyligen knoppat av sig nya teknikföretaget Toy labs. Toylabs utvecklar trådlöst kommunicerande mjukisdjur som levereras i par om två figurer med sina egna unika egenskaper och funktioner.

… IT-universitetet på Lindholmen är det enda europeiska universitetet som har en professur inom ubiquitous computing, det vill säga ”datorer överallt” – den framtidsvision som handlar om att IT på ett naturligt sätt införlivas i våra dagliga liv utan att märkas.

… Göteborg också har flera företag som tar fram verktyg för morgondagens spelutveckling, exempelvis Smart Eye Technology som låter en användare kontrollera datorn med ögon rörelser och Chalmers-företaget Illuminate Labs som tagit fram en grafikmotor för mer verklighetstrogen 3D-grafik.