"Alla barn och unga bär på en berättelse". Nu har Hisingen fått sin egen bokmässa. Den öppnar på måndag den 6 maj i Sjumilahallen, med mer än tusen nya böcker om allt mellan himmel och jord: resor, drömmar, matlagning och mobbning. Och alla har skrivits av skolelever mellan 6 och 15 år!
Totalt finns det 1 100 nya böcker på mässan, skrivna och formgivna av 1 200 unga författare, eftersom en del har valt att skriva tillsammans. Varje bok trycks i minst två exemplar, ett till författaren och ett till skolan. Och de elever som vill, kan beställa extra exemplar för att sälja eller ge bort.
– En del av dem är riktigt bra, faktiskt så bra att de har potential att säljas vidare, inte bara inom familjen, säger Per Brohagen, projektledare för Entreprenörskap i skolan på Företagsamma Västra Hisingen.
Först i Göteborg
Det är Företagsamma Västra Hisingen som står bakom Bokmässan, tillsammans med Kulturhuset Sjumilahallen och berättarföreningen TellUs, som arrangerat liknande samarbeten på andra håll i landet. Men det här är första gången i Göteborg.
Tanken är att alla barn och unga bär på en berättelse som är värd en bok. Eleverna ska själva få förverkliga sina idéer och fantasier, utan onödig inblandning från vuxna. Och samtidigt får de nya färdigheter i eget företagande.
– I praktiken innebär det att eleverna utvecklar ett flertal kompetenser när de till exempel omsätter idéer till handling, jobbar med sin kreativitet, tar ansvar eller samarbetar. De får fatta egna beslut, lär sig att kommunicera och nu även förbereda mässan samt sälja sina egna böcker, säger Per Brohagen.
Entreprenörskap är numera en överordnad del i Läroplanen från 2011, vilket innebär att strategiskt entreprenöriellt lärande ska integreras i skolans hela verksamhet.
Sex skolor deltar
I bokprojektet har eleverna, från januari till april, fått arbeta med hela processen från bokidé och skrivande till tryck, distribution och försäljning.
Sex skolor på Hisingen har deltagit: Landamäreskolan, Sjumilaskolan, Torslandaskolan, Lillebyn, Björlandagården och Skutehagen.
Pedagogerna som stöttar eleverna i skapandet har dels fått utbildning i projektets alla olika faser, dels stöd på plats i skolan. Och nu är det alltså dags för stor final.
– Vi räknar med 3 000 besökare till bokmässan. De sista böckerna kom från tryckeriet i Uddevalla idag (fredag), säger Per Brohagen.
Kan vinna bokkontrakt
Utöver själva bokmässan i Sjumilahallen blir det också en Ung Berättarscen, där barn i olika åldrar kommer att berätta om hela processen från idé till färdig bok.
Det blir även lokala artistuppträdanden, en utställning samt fem litterära elevutmärkelser. En av utmärkelserna – ”Årets författardebutant i stadsdelen Västra Hisingen” – innebär förutom ett diplom också ett förlagskontrakt med Ung Berättare och medverkan i montern vid Bok & Biblioteksmässan i höst.