”Imponerande bolagsresa”. Elflygbolaget Heart Aerospace, som vill revolutionera branschen genom att bygga eldrivna passagerarflygplan, vinner Göteborgs Companipris. "Vi är extremt stolta och hedrade att bli tilldelade det här priset", säger företagets vd Anders Forslund. 

Det är Näringslivsgruppen på Göteborg & Co som årligen delar ut Göteborgs Companipris till framgångsrika företag som drivs och utvecklas i Göteborgsregionen. I år går priset till Heart Aerospace som siktar på att 2026 vara den första aktören i kommersiell trafik för elflyg. Tillverkningen av ES-19, bolagets första elflygplan, görs på batteri som räcker upp till 400 kilometer, en vanlig sträcka för inrikesresor i Sverige men också andra länder som Norge och USA.

Numera 100 anställda

Företagsidén föddes för några år sedan när grundaren och vd Anders Forslund, då forskare på Chalmers, startade ett forskningsprojekt tillsammans med bland annat Vinnova. Han inspirerades av Norges regionala flygnät och en modig vision om att elektrifiera det senast 2040.

− På tre år har Heart Aerospace gått från två grundare till 100 anställda och lyckats kamma hem beställningar på elflyg från United Airlines, Finnair och BRA flyg. En mycket imponerande och inspirerande bolagsresa som säkerställer hållbara privata resor framöver! Företaget är banbrytande och sätter Göteborg på kartan, viktiga delar som Göteborgs Companipris vill uppmärksamma, säger Kristin Mari Riera, projektledare Näringslivsgruppen Göteborg & Co.

25 000 kronor och en statyett

Göteborgs Companipris har delats ut sedan 1994. Priset består av 25 000 kronor och en silverstatyett. Förra året vann bioteknikföretaget Cellink – numera Bico – priset. Bland tidigare pristagare finns bland annat Icebug, Ecoride och I-tech.