Nytt landmärke. I nästa vecka går ett flygande tefat ner för landning i rondellen vid Rymdtorget. En ljusstråle lyser olycksbådande mot marken. Men det är ingen fara. Rymdskeppet är ett nytt landmärke, ett sätt att stärka Bergsjöns Centrum.

– Vi vill dra uppmärksamhet till området och visa att nu har du kommit fram till Rymdtorget och Bergsjöns Centrum, säger Martin Nilsson, projektledare för Centrumutveckling i partnerskap.

– Tidigare kändes det som att det inte fanns nånting i närheten, man undrade varför det var en rondell där.

”Ser ut som nån rör sig därinne”
Det flygandet tefatet är tre meter i diameter, tillverkat i metall och har en liten glaskupol som cockpit ovanpå. Med hjälp av grönt ljus och en röd ”laserstråle” skapas illusionen av ett ufo på väg in för landning.

Men farkosten är alltså inte tillverkad i nån avlägsen galax, utan i park- och naturförvaltningens verkstad, på uppdrag av ägaren trafikkontoret och Centrumutveckling i partnerskap. I verkligheten hänger tefatet säkert i flera vajrar och ska få regelbunden tillsyn av trafikkontoret, som kommer att ansvara för ljusanordningen.

– Det sitter ingen alien i cockpit, men lampor ger ett rörligt sken så det ser ut som om någon rör sig där inne, berättar Martin Nilsson.

Mingel med trekkies och Spotnicks spelar
Det nya rymdskeppet ska finnas i rondellen permanent, som ett landmärke in mot Bergsjön. Räkningen är inte klar men det får kosta max 450.000 kronor, inklusive planteringar nere i rondellen.

Invigningen av Bergsjöns nya symbol är planerad till klockan 18 på tisdag 25 oktober. Då tänds tefatet och det legendariska rymdbandet från 60-talet The Spotnicks underhåller från scenen, tillsammans med de lokala bandet The Dark Side Crew och Prince. Och alla besökare kan mingla med de verkliga rymdäventyrarna i West Coast Trekkers, den västsvenska Star Trek-föreningen.

Projekt som ska stärka fyra torg
Projektet Centrumutveckling i Partnerskap arbetar för att stärka fyra mötes- och handelsplatser; Backaplan, Bergsjöns Centrum, Kortedala Torg samt Selma Lagerlöfs Torg. Tidigare har projektet bland annat satt upp en scen och planterat ett grönt stråk med almar vid Backaplan, renoverat fontänen på Kortedala Torg, satt upp nya skyltar och genomfört många andra aktiviteter för att lyfta de fyra torgen.

Men det flygande tefatet lär nog väcka mest uppmärksamhet hittills. Kanske rentav en och annan rapport till det svenska UFO-sällskapet?

– Ja, det kan det nog bli, skrattar Martin Nilsson.

– Eller till Försvarets forskningsanstalt. Dem har vi inte förvarnat, det kanske man borde?