Rådgivning och inspiration. Yesbox i Gamlestaden är en mötesplats för nyföretagare. Nyss fyllde verksamheten ett år. ”Det har varit ett fartfyllt år med massa möten med entreprenörer och innovatörer”, säger projektledaren Dejan Djurkovski.

Den som vill starta företag har ofta många frågor, funderingar och idéer som behöver förädlas. Det finns mycket hjälp att få, men det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig. Bakgrunden till att samverkansprojektet Yesbox föddes är just tanken om att göra det enklare.

– Vi ville förändra strukturen och göra det lättare att hitta i systemet. Hos Yesbox finns många organisationer som erbjuder hjälp samlade på ett ställe. Det finns en kraft i det, säger Dejan Djurkovski på Business Region Göteborg och projektledare för Yesbox.

Ger en spark i baken
Till Yesbox, som ligger i Gamlestadens fabriker, kan den som vill starta företag komma på kostnadsfri drop in-affärsrådgivning varje onsdag. Besökaren får ett 30 minuter långt möte med Almi, Coompanion, Drivhuset eller Göteborgs uppfinnareförening.

– Det är en första kontakt där vi utgår från företagarens affärsrådgivningsbehov och hjälper att prioritera så att det går att ta nästa steg i företagandet.

Även etablerade företagare är välkomna till Yesbox. Workshopserien Företag 365 är till för den som varit igång ett tag men som fastnat och behöver en spark i baken.

– Vi har ett välfyllt kalendarium, så där tycker jag att man ska hålla koll. Idag är vi tretton aktörer som samverkar i Yesbox och fyller det med relevant innehåll.

25 oktober är det dags för Starta företag-dagen. Då får den som är nyfiken på att starta företag, eller precis har startat, en bra överblick av vad olika myndigheter kan hjälpa till med.

– Det finns möjlighet att träffa rådgivare och personer på bland annat Skatteverket, Bolagsverket och tullen. Det är effektivt och man får mycket gjort på en dag.

Alla branscher välkomna
En annan aktivitet framöver Dejan Djurkovski tipsar om är höstens sociala affärsdag 20 november som bjuder på inspiration, kunskap, nätverk och frukost.

– Då kan de som kommer bland annat lyssna till Shanga Aziz från Locker Room Talk. Han såg sitt UF-företagande som en möjlighet att bidra till samhällsförbättring.

Dejan Djurkovski tycker det är viktigt att lyfta fram att Yesbox är till för alla företagare, inte en viss bransch.

– Vi brukar säga att Yesbox är till för allt från Stinas blommor till de företag som utvecklar appar.

Yesbox är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och en viktig del för att nå visionen att ”Göteborg ska vara norra Europas mest kreativa och innovativa stad”. Projektägare för satsningen är Business Region Göteborg.