När Ikea öppnar sitt nya varuhus i höst vill företaget ha personal som speglar Göteborgs befolkning. Företaget ser också marknadsmässiga fördelar med att ha personal som talar kundernas språk och har därför gått med som partner i samarbetet Towns Together i Göteborg för att hitta rätt personer.

– Vi har nått ut till nya grupper i rekryteringsprocessen och hittat personer som Ikea normalt sett inte skulle fått in som sökande, säger Susanne Lotzke som arbetar i projektet ”Towns Together – Städer i samverkan”, ett partnerskap som finansieras av EU:s socialfond.

15 kandidater utvalda

Det är främst till kundservice, försäljning och kassa som Towns Together har tagit fram personer med olika språklig och kulturell kompetens.

Susanne Lotzke och hennes två kolleger Ali Noori och Samira Ajanovic har intervjuat sökande enligt Ikea:s kravprofil och sållat fram femton kandidater.

8.500 personer har sökt de cirka 350 jobben och om de femton som Susanne Lotzke varit med att plocka ut verkligen får jobb är upp till Ikea att avgöra.

Mångkultur ger nya affärsmöjligheter

4200.jpg

Flera stora företag är på gång att rekrytera på samma sätt som Ikea, bland annat ett stort postorderföretag som ser över möjligheterna att starta en flerspråkig kundtjänst.

– Det finns ett stort intresse bland företagen att nå kunder bland olika etniska grupper, de inser att här finns kunder men de vet inte var de ska börja. De börjar upptäcka de kommersiella möjligheterna med kulturellt anpassade tjänster, produkter och kompetens och vill veta hur de kan nå ut via till exempel icke-traditionella kanaler, säger Susanne Lotzke.

Företaget Fonus är en annan av projektets partners som ser nya affärsmöjligheter i ett mångkulturellt samhälle. Biskopsgårdens stadsdelsförvaltning, Bostadsbolaget, Föreningssparbanken, bildningsförbundet TBV, Svenskt Näringsliv och SIOS, samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige, är också med i samarbetet.

”Förorten inspiration för ny design”

Och förutom sina partners har Towns Together haft kontakt med ett hundratal företag och olika offentliga inrättningar i och kring Göteborg. Susanne Lotzke, Ali Noori och Samira Ajanovic jobbar i Biskopsgården med att hjälpa företag att nå ut till nya kundgrupper via till exempel närradion och tidskrifter på olika språk.

– Förorterna kan också fungera som inspiration och testmarknader för nya tjänster och ny design, som till exempel baddräkter för muslimska kvinnor. Det finns en enorm köpkraft bland de olika etniska grupperna i Sverige i dag!, säger Susanne Lotzke.


Fotnot:

Towns Together – städer i samverkan – började sitt arbete för snart två år sedan och förutom Biskopsgården ingår också Rinkeby utanför Stockholm och stadsdelen Rosengård i Malmö i partnerskapet. Utrecht i Holland är också med i samarbetet.