48 tankställen blir franska. Antalet bilar, bussar och lastbilar som drivs av Svanenmärkt fordonsgas blir allt fler, liksom antalet tankställen. I Västsverige är det till hälften kommunalt ägda bolaget Fordonsgas som byggt upp det allt tätare nätverket av tankställen, men nu säljer ägarna Göteborg Energi och danska Dong Energy hela företaget till franska Air Liquide. Målet är att utveckla verksamheten ytterligare.

Det är 16 år sedan den lilla uppstickaren Fordonsgas bildades och sakta men säkert har utbudet av tankställen med den ljusgröna och vita loggan vuxit, i framförallt Väst- men även Sydsverige. Förare av alltifrån personbilar och bussar till både lättare och tyngre lastbilar har numera 48 ställen att svänga in på för att tanka sina fordon med världens första Svanenmärkta bilbränsle.

Fram tills nu har Fordonsgas alltså till ena hälften ägts av kommunala Göteborg Energi och till andra av danska Dong Energy, men nu har båda parterna kommit fram till att man tydligare vill satsa på sina respektive kärnverksamheter och säljer därför hela bolaget till den franska jätten Air Liquide.

Verksamhet i 80 länder
– Vi har haft som ett prioriterat mål att hitta en ägare som tar ansvar för och har resurser att fortsätta utveckla Fordonsgas och dess verksamhet. Jag är därför mycket glad att vi har hittat denna framtida ägare i Air Liquide, säger Lotta Brändström, vd på Göteborg Energi och styrelseordförande i Fordonsgas.

Air Liquide är världsledande inom gaser, teknik och tjänster för industri och sjukvård. Verksamheten finns representerad i 80 länder, har 50 000 medarbetare och levererar produkter och tjänster till över två miljoner kunder och patienter. Syre, kväve och väte har varit kärnan i bolagets verksamhet sedan det bildades 1902.