Odlar framtidens protein i Gamlestan. Bolaget Mycorena producerar protein utan inblandning av djur eller stora odlingsytor. Nu får bolag årets Göteborgs Companipris för sitt banbrytande system för cirkulär produktion – som till och med har fångat NASA:s uppmärksamhet.
Bolaget Mycorena producerar ett veganskt myceliumbaserat protein. På 24 timmar skapas ett protein motsvarande en hel ko utan att det krävs stora betesängar eller ladugårdar. Det nya proteinet kan bidra till en helt ny sorts mat och nu belönas företagets arbete med Göteborgs Companipris som delas ut av näringslivsgruppen Göteborg & Co.
– Livsmedelsproduktionen står idag för 30 procent av de globala koldioxidutsläppen. Framtidens mat behöver vara klimatsmart, resurseffektiv och nyttig. Med sin imponerande entreprenöriella resa inom ett högaktuellt område är Mycorena en mycket värdig vinnare av årets Göteborgs Companipris, säger Kristin Mari Riera, Näringslivsgruppen Göteborg & Co.
Med bas i Gamlestan
Mycorenas arbete utgår från forskningsarbete av företagets vd och grundare doktor Ramkumar Nair. Bolaget lanserade sin första testprodukt på marknaden 2019 och idag finns deras mykoproteinet Promyc i flertalet produkter i utvalda butiker.
Mycorena har sin bas i Gamlestan, som är ett snabbväxande område för framtidens matindustri med bland annat satsningen Urban food space, och dit väntas inom kort långväga gäster. Mykoproteinet har nämligen fångat NASA:s uppmärksamhet och de kommande veckorna kommer representanter för den amerikanska rymdmyndigheten till Gamlestan för att ta del av framtidens matprocess, som även kan bli ett sätt att producera mat i rymden.
Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena, tar emot Göteborgs Companipris på Börssällskapets möte den 9 mars. Foto: Tim Kristensson/Happy visuals.