Unikt samarbete på Hisingen. Avtal, bolagsrätt och varumärkesskydd kan vara knepiga grejer att förstå sig på, inte minst för den som är nybliven företagare eller funderar på att starta eget. Men som tur är behöver inte goda affärsjuridiska råd vara dyra, åtminstone inte i Västra Hisingen där juridikstudenter tar emot företagare från hela Göteborgsregionen för kostnadsfri rådgivning.

– Det är verkligen ett win win-arrangemang för alla inblandade. Rådgivarna är juridikstudenter på mastersnivå och i behov av erfarenhet och praktik, och företagarna som kommer hit är ofta väldigt duktiga på sin egen verksamhet men har stött på affärsjuridiska frågor som de behöver hjälp med, säger Helene Jaktling på Företagsamma Västra Hisingen.

Kan undvika fallgropar
Rådgivningen riktar sig både till dem som funderar på att starta ett eget företag och till dem som redan är igång. Avtal, bolagsrätt, varumärkesskydd, patentskydd och arbetsrätt är några av alla juridiska fallgropar som kan undvikas med rådgivarnas hjälp.

Två gånger i veckan, via drop in på onsdagar och förbokade möten på torsdagar, sker mötena som alltså bidrar till båda parters utveckling. Juridikstudenterna har en handledande jurist vid sin sida för att säkerställa att alla råd som ges är korrekta, och i de fall frågorna faller utanför deras affärsjuridiska kompetens så hänvisas till andra kontakter som kan ge motsvarande kostnadsfria rådgivning.

Vanligt i andra länder
– Detta är lite grand av ett pilotprojekt för hela Sverige faktiskt, eftersom vi inte är så vana vid den här typen av samarbeten mellan universitet och affärslivet. I USA har man sedan länge en tradition med den så kallade Axess to Justice-rörelsen som på 60- och 70-talen öppnade Legal aid-kontor för personer som inte hade råd att betala för juridisk rådgivning. I Sverige har vi haft en annan juridisk tradition, vilket gör att det kanske inte varit ett lika stort behov av den här formen av satsningar tidigare, säger Helene Jaktling.

Alla i Göteborg är välkomna
– Rådgivningen riktar sig framförallt till dem som är verksamma på Västra Hisingen, men tar lika gärna emot besökare från resten av Göteborg, säger Helene Jaktling.

Rådgivningen äger rum på BRG Business Center, Friskväderstorget 9 i Biskopsgården, med drop in onsdagar klockan 13-16 och förbokade möten på torsdagar klockan 13-16.

Företagsamma Västra Hisingen är ett projekt som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet ägs av SDF Västra Hisingen, medfinansieras av Bostads AB Poseidon och har Business Region Göteborg som samverkanspartner.