Tre av fyra klarar sig från konkurs. Många företagare som kontaktar Företagsakuten är i ekonomisk knipa. Desperationen kan göra det svårt att se klart. Men med hjälp av rådgivning och en tydlig handlingsplan kan många komma på rätt köl igen. En utvärdering visar att 75 procent av de som fick stöd 2015 överlevde. Det innebär att 158 anställningar räddats.

Företagsakuten är en tjänst som drivs av Business Region Göteborg med syftet att undvika konkurser och uppsägningar. Företagare med upp till 20 anställda och som är i ekonomisk knipa kan få upp till fem timmars kostnadsfri rådgivning. Sedan starten 1997 har 1 400 företag utnyttjat den möjligheten.

Av de 58 företag som fick stöd under 2015 var 44 fortfarande aktiva i februari 2015. Det ser Sonja Kollberg som ett bra resultat, med tanke på hur illa läget kan vara när företagarna söker hjälp.

– Många har tunnelseende och har grottat ner sig i sina problem så att de inte ser någon utväg. Då kan det vara bra att få råd av en neutral person, säger Sonja Kollberg, projektledare.

Den som behöver Företagsakutens hjälp börjar med att träffa en av de sex rådgivarna för ett första möte. De gör då en gemensam analys av företaget och förutsättningarna runt omkring för att se vad som gått snett. Utifrån det gör de en plan för hur situationen kan redas ut.

Många orsaker
Det kan finnas olika skäl till att ekonomin inte går runt, konstaterar Sonja Kollberg. Någon kanske sitter i för stora och dyra lokaler. Då kan rådet vara att hyra ut en del av lokalen i andra hand. En annan tar kanske för lite betalt.

– Vi kan möta personer som säger att de har jättemycket kunder, men ändå inte får ekonomin att gå runt. Kanske har de börjat som en hobbyverksamhet och har varit så duktiga att kundkretsen bara växt, men de har för dåligt självförtroende för att ta ordentligt betalt.

För vissa kan problemen bero på att de har för mycket att göra, så att de inte hunnit med administrationen.

– De kanske missar att fakturera och betala in skatt. Då gäller det att ta tag i det och bena ut det bit för bit.

Känsligt erkänna misslyckande
Allt som sägs och görs under rådgivningen sker under total sekretess. Det är en förutsättning för att företagare ska våga söka hjälp, tror Sonja Kollberg. Ofta är det känsligt att medge att det som är ens livsverk håller på att krascha.

– För många är företaget som en baby, och det är ofta svårare att lägga ner ett företag än att starta det. Vi försöker istället få företagaren att se det som hänt som en erfarenhet, något att dra lärdom av för framtiden.

Ordnat avslut
I en del fall kan rådgivningen resultera i slutsatsen att företagaren gör bäst i att lägga ner verksamheten och satsa på något annat.

– Om det inte är hållbart så ska företaget kanske inte räddas. Men då brukar vi ge råd om hur man kan avveckla företaget på ett ordnat sätt, genom att sälja det, eller genom att sälja av inventarier och annat.