Nominerade till två finaler. Projektet Företagsamma Västra Hisingen har på kort tid gjort avtryck i stadsdelen. Framgången bekräftas nu med finalplatser i två internationella tävlingar - samtidigt laddar man för en ny satsning 2016.

Det var 2012 som Företagsamma Västra Hisingen introducerades med ambitionen att uppmuntra kreativa tankar och nyföretagande i stadsdelen.

EU har gillat initiativkraften
I projektet har man erbjudit stöd att starta helt nya företag, men också bistått befintliga företag som velat ta nya steg och utvecklas vidare.

Tre år senare visar nu två internationella organisationer samtidigt att man sett och gillat initiativkraften.

– Vi är i final både i Regio Stars och Euro Cities. Det är förstås väldigt roligt, säger Daniela Ölmunger som är utvecklingsledare i SDF Västra Hisingen.

Goda förebilder
Regio Stars Award 2015 är EU-kommissionens kvalitetspris som premierar de mest innovativa och inspirerande EU-finansierade projekten.

Offentliggörandet görs i samband med ett arrangemang i Bryssel den 12 oktober. Förhoppningen är att de nominerade projekten ska fungera som goda förebilder och inspirera andra medlemsländer till egna satsningar.

Under sommaren kom beskedet att Företagsamma Västra Hisingen också nominerats till en andra utmärkelse: Euro Cities kvalitetspris.

Euro Cities är ett samarbetsorgan för europeiska städer, och det var Göteborgs kommunstyrelse som valde att nominera Hisingsprojektet.

– Nu ska vi klippa ihop en nittio sekunder lång film som presenterar projektet, och sedan får vi veta hur det gått den 4 november, säger Daniela Ölmunger.

I finalkategorin ”Samarbete” tävlar Göteborg mot satsningar gjorda i Edinburgh och Rotterdam.

Vad skulle en seger betyda?
– Det ger oss en kvalitetsstämpel. I och med att vårt arbetet uppmärksammas på internationell nivå stärker det också våra ansökningar för framtida projekt, säger Daniela Ölmunger.

Vad blir nästa steg?
– Vi lämnar snart in en ny ansökan till Tillväxtverket som bygger på våra tidigare erfarenheter. Projektet heter One Stop Hisingen och omfattar utöver Hisingsens tre stadsdelsförvaltningar också Göteborgs Universitet, Business Region Göteborg, Röda Korset och Göteborgslokaler.

– I tre delprojekt vill vi tillsammans jobba med ungas företagande, kvinnors företagande och utrikes föddas företagande.

Det nya projektet sträcker sig över 40 månader med planerad start januari 2016. Totalbudget: 19 miljoner kronor.

– Vi räknar med besked från Tillväxtverket under december, säger Daniela Ölmunger.

Men innan dess hoppas hon på glada besked från Regio Stars Award den 12 oktober och Euro Cities den 4 november.