”Göteborg konkurrerar på global arbetsmarknad”. Intresset för att lära sig mer om den svenska arbetsmarknaden är stort hos dem som flyttat till Göteborg för att arbeta eller studera. På torsdag 27 oktober anordnas för andra gången eventet ”Working your way to Gothenburg”.

Vilka är de kulturella skillnaderna på en arbetsplats i Sverige, Kina och USA? Och hur ska du som hitflyttad från ett annat land presentera dig i en jobbansökan? Det är några frågor som tas upp på eventet hos Handelskammaren.

”Vi vill att de ska trivas och stanna”
”Working your way to Gothenburg” riktar sig till högutbildad internationell arbetskraft, medföljare och utländska studenter. Eventet hålls i samarbete mellan Göteborgs Stad, EU-projektet Welcome Europe och Global Talent/Västsvenska handelskammaren.

– Staden har inte haft fokus på det här tidigare. Men vi behöver ha det, eftersom det kommer folk hit och vi vill att de ska trivas och stanna. Göteborg konkurrerar på en global arbetsmarknad och det är viktigt att vi lägger tid på personerna som flyttar hit så att de inte känner sig vilsna och väljer bort oss på grund av brist på information, säger Suvi Hänninen, projektkoordinator på social resursförvaltning, enheten för insatser riktat till EU-medborgare.

Vill locka arbetskraft
Staden vill bli mer attraktiv för att locka och behålla arbetskraft och studenter. Siffror visar att även de medföljande är en viktig grupp att satsa på. I många fall väljer de som jobbar i ett annat land att återvända hem eftersom partnern inte trivs.

– Ofta är även de medföljande högutbildade och det är viktigt att vi även uppmärksammar deras potential, säger Suvi Hänninen.

Optimera tiden i Sverige
Eventet hålls nu för andra gången. De hundra platserna i september blev snabbt fullbokade, och även nu finns en lång reservkö. De som fått plats får lyssna på tre olika föreläsningar, samt ta del av information från organisationer som Folkuniversitetet och Göteborgs Stads yrkesstudievägledning som även de finns på plats

– Kvällen handlar om hur man på ett bättre sätt kan optimera sin tid i Sverige när det gäller karriär, säger Suvi Hänninen. Vi har även upptäckt att den här typen av sammankomster är viktiga för att skapa nya kontakter i vår stad.