Idéburet offentligt partnerskap. Garaget är en lämplig plats för att tvätta bilen och byta däck. I alla fall i Västra Göteborg, där ett tiotal ungdomar tar sina första steg in på arbetsmarknaden med hjälp IOP – Idéburet offentligt partnerskap.

– Det har varit väldigt lätt att få tag i intresserade deltagare, för det här är ungdomar som verkligen vill få in en fot på arbetsmarknaden, säger Moa Säf på Språngbrädan

Tillsammans med den idéburna hjälporganisationen Reningsborg har Språngbrädan, som är ett samarbete mellan socialtjänsten i Västra Göteborg och Arbetsförmedlingen Frölunda, startat Garaget, ett projekt som så snart som möjligt förhoppningsvis ska övergå i permanent verksamhet.

– Det hela syftar till att skapa en väg in på arbetsmarknaden för ungdomar som hittills haft svårt att få jobb på egen hand, eftersom de saknar kontaktnät och ofta haft svårt att ens få komma på anställningsintervjuer. Här har de fått anmäla sitt intresse via bland annat just anställningsintervjuer och med sig härifrån kommer de att ha både arbetslivserfarenheter och referenser att skriva upp i sina cv:n, säger Moa Säf.

Inga dumpade priser
Till en början kommer tio ungdomar att ha praktik på Garaget, framförallt med att erbjuda olika typer av bilvård, som biltvätt, rekonditionering, däckbyte och däckhotell. Tanken är att verksamheten så fort som möjligt ska bära sig själv och gå över i anställningar hos Reningsborg som driver Garaget, enligt Olof Olsson på stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.

– Det är viktigt att man inte konkurrerar på osunda villkor med den privata marknaden för den här typen av tjänster, så priserna ska vara marknadsmässiga och eventuell vinst ska återinvesteras i antingen den här eller nya arbetsskapande åtgärder som Reningsborg startar upp, säger Olof Olsson.

Utgår från behov
Samarbetet är ett så kallat IOP, idéburet offentligt partnerskap, och det är en ny samarbetsform där initiativet kommer från den idéburna sektorn utifrån behov som finns lokalt, mitt ibland oss i vardagen.

– Den kommunala insatsen är relativt begränsad, i det här fallet handlar det om 75 000 kronor i engångssumma för att bygga upp verksamheten, investera i utrustning och minska den initiala risken för Reningsborg. Det är en summa som har betalat sig väldigt snabbt och många gånger om ifall projektet lyckas, och det har det alla förutsättningar att göra.

Garaget öppnar på onsdag 16 september, men den högtidliga invigningen sker redan på tisdagseftermiddagen.

902_2.jpg